Det italienska flygbolaget Alitalia finns inte längre. Från röd-vit-grön aska stiger den 15 oktober Italia Trasporto Aereo, ITA. Europeiska kommissionen och det italienska ministeriet för ekonomisk utveckling har nått en överenskommelse om Alitalias framtid. Alitalia, formellt Società Aerea Italiana SpA, var Italiens flaggbärare. Flygbolaget var en del av SkyTeam -alliansen. 

Sedan 10 oktober 2020 har Alitalias verksamhet redan fortsatt av Italia Trasporto Aereo SpA. Pandemin har visat flygsektorns skörhet, många flygbolag, inklusive Alitalia själv, har hållits flytande med offentliga medel. Enligt beräkningar har den italienska regeringen pumpat 70 miljarder euro till Alitalia sedan mitten av 3,4-talet. Italien har arbetat med efterträdaren till Alitalia sedan förra året. Avsikten var att det nya företaget skulle vara operativt i april i år, men Europa satte stopp för det.

biljetter

Nuvarande Alitalia -kunder som har biljetter efter den 15 oktober kommer att erbjudas ett alternativ. Det sista hindret i förhandlingarna mellan Bryssel och Rom hade att göra med biljetter med ett flygdatum efter den 14 oktober 2021. EU-kommissionen vill att det förlorande Alitalia ska göra ett rejält avbrott med det förflutna och förbjöd därför användningen av namnet Alitalia på flygbiljetterna. Den italienska regeringen gör nu XNUMX miljoner tillgängliga för att återbetala biljetterna.

beställa

Flygbolaget ITA, efterträdaren till Alitalia, är under tiden nära en stor order på nya flygplan. Ordern bör delas mellan Airbus och Boeing, rapporterar den italienska tidningen Corriere della Sera. Enligt planerna kommer det nya flygbolaget att ha 105 flygplan då, mer än dubbelt så mycket som det har nu. Jobben försvinner dock på grund av de nuvarande 11.000 2800 anställda, cirka XNUMX kommer att anställas av ITA i år.

Läs också: Dåligt drabbade flygsektorn full av list och bedrägeri

Alitalia Boeing och Airbus
Utskriftsvänlig, PDF och e-post