Sommaren börjar inte riktigt i år. På grund av alla regler och färgkoder har sommarlovet blivit en komplicerad fråga och många holländare väljer en semester som de kan styra själva. Att resa med din egen bil i ditt eget land eller de länder som omger oss är särskilt slående. Länder som Italien och Grekland har det däremot bra med tanke på omständigheterna. Frankrike är lite svårare när det gäller regleringen. Spanien, som inledningsvis gjorde högt resultat, har upplevt ett betydande bakslag, delvis på grund av olika researrangörer som ställt in resorna. Sedan i måndags har nästan hela Europa varit gult.

(artikeln fortsätter efter bilden)

Många semesterparker och campingplatser i det egna landet gör bra affärer. Trots det dåliga vädret är det fortfarande svårt att få plats. Säljare av husvagnar och husbilar har ett toppår och det kommer att återspeglas i holländarnas semesterbeteende under de kommande åren. När allt kommer omkring köper du inte husbil eller husvagn för bara en semester. Nej, du kommer att vara ute och leva i många år framöver. Enligt ANVR finns cirka 75% av holländarna kvar i sitt eget land. För researrangörer är det liten tröst att en liten grupp fortfarande vill resa utomlands. Men dessa resor görs också ofta med egen transport. Känslan av att ha allt i egna händer och kunna lämna snabbt och självständigt vid problem utomlands förstärker detta sätt att resa i år. 

hösten kan bli bättre

Frank Oostdam från branschorganisationen ANVR indikerar att det här året är en besvikelse när det gäller resor. Efter det dramatiska året 2020 kan det inte bli värre, men det här året är också ett stort bakslag. På grund av färgen gul för hela Europa finns det fortfarande hopp om att augusti kommer att bli lite bättre. Oostdam ser också att folk har lite mer förtroende för en semester på hösten för perioden efter sommaren, men han vill verkligen inte tala om en topp i bokningar. Oktober och november visar optimism, men det är inte längre möjligt att göra upp för året.

sommarlov i Italien

tillvägagångssätt

Resesektorn är nöjd med regeringens beslut att ändra inställningen till reserådgivning för destinationer inom EU. ANVR har arbetat för detta steg under en längre tid nu. Inte bara för att ge semesterfirare och resenärer mer tydlighet, utan särskilt för att detta innebär att reserådgivning är mer i linje med pandemiens nuvarande status.

"Det är mycket synd att detta beslut inte togs direkt med införandet av det digitala coronacertifikatet (DCC) den 1 juli. Detta skulle ha säkerställt att det skulle ha varit ett vackert sommarlov för både resebolag och semesterfirare. Resan sektor är glad över att skåpet trots allt har beslutat att ändra reseråd "

Frank Oostdam, ordförande för ANVR

Det är också rätt, förresten. Sjukhusinläggningar och vaccinationsgrader är en mycket bättre indikator på resor och semestersäkerhet än antalet infektioner. ANVR är glada över att hela Europa blir gult från och med den 27 juli. För Europa kommer Orange resoråd endast att användas i närvaro av speciella virusmutationer. Naturligtvis fortsätter ANVR med eftertryck att påpeka för kunderna att coronareglerna också måste följas noggrant på destinationen.

En viktig aspekt av det nya tillvägagångssättet är att det alltid måste vara möjligt att lämna in en DCC för återvändande till Nederländerna från och med söndagen den 8 augusti, även vid återkomst från länder utanför EU. För dem som inte har blivit helt vaccinerade, bör ett PCR -test inte vara äldre än 48 timmar, ett antigenprov bör inte vara äldre än 24 timmar. De ANVR Samtidigt uppmanar han starkt regeringen att även tillämpa denna nya politik på destinationer utanför EU. Den nuvarande vitlistan över tillåtna länder är mycket begränsad och det tar lång tid innan listan fylls i med nya destinationer.

Läs också: Frank Oostdam försöker rädda resesektorn

Utskriftsvänlig, PDF och e-post