Nedgången som började 2020 fortsätter starkt. Under första halvåret 2021 stals 2578 personbilar, vilket är en minskning med mer än 21% jämfört med 2020. Stölden av lätta nyttofordon har till och med minskat med mer än 41%. Chansen att återfå ett stulet fordon är störst första dagen efter stölden och har ökat något med mer än 2%.

Ökning av stulna stadsjeepar

Nästan alla fordonskategorier har visat en nedgång sedan början av 2020. Ändå finns det personbilar som visar en ökning av stölderna: hos Nissan och Mazda ökade stölderna med 227% respektive 143%. Nissan Qashqai och Mazda CX-5 är till stor del skyldiga till detta med 56 respektive 68 enheter. Sammantaget verkar SUV: er (Sports Utility Vehicles) bli allt mer populära bland tjuvarnas guild. Med märken som Renault, Audi, Peugeot och Opel ökar antalet stulna stadsjeepar, vilket verkar vara i linje med dessa modellers marknadsandel.

Top 5

Mercedes och BMW, som har visat en nedåtgående trend sedan några år tillbaka, försvinner från topp 5. Renault och Peugeot intar dessa platser, trots fallande siffror. Volkswagen och Audi förblir nummer 1 och nummer 5. Volkswagen är fortfarande det mest stulna bilmärket med 445 stulna personbilar. Toyota och Renault följer på avstånd med 229 respektive 203. Peugeot är en nykomling i topp 5 med 176 stölder. Icke-europeiska märken, som Toyota, Mazda, Nissan, Daihatsu, Kia och Hyundai, var knappt inblandade i bilstölder tidigare. Dessa märken har också visat en uppåtgående trend i flera år, enligt Nationellt informations- och expertiscentrum Fordonsbrott.

"Ändå betyder de fallande stöldsiffrorna inte att vi kan luta oss tillbaka. Det går väldigt bra nu och vi har aldrig upplevt så kraftiga nedgångar tidigare. Det är troligt att Covid har inflytande på bilstölder, men å andra sidan är ökad stöld hos Mazda och Nissan bevisar inte det. Alla biltjuvar avskräcks av det. Låt oss kortfattat inte räkna oss rika och vara uppmärksamma på förebyggande och återhämtning av stulna fordon. Ett godkänt larmsystem är och förblir den första rekommendationen . "

Rudi Welling, chef för National Information and Expertise Center Vehicle Crime.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post