NMBS testar och förnyar för sina passagerare. För att förenkla biljettköpsprocessen överväger hon - förutom sina befintliga försäljningskanaler - ett nytt system för att köpa tågbiljetter, ett som fungerar med geolokalisering. Det är ett av de projekt som är tänkta och testade av Innovation Lab, ett team inom NMBS som arbetar med innovativa idéer. För att testa detta nya system söker NMBS 10.000 XNUMX resenärer: testet startar denna månad.

FTQ-Lab-försäljningssystemet är en innovativ teknik som gör resan med tåg ännu enklare: med en användarvänlig applikation kan passageraren efter registrering checkar in när man närmar sig stationen eller plattformen, och checkar ut när han väl har nått sin destination. Tack vare GPS -data upptäcks rutten från början till slut, och resenären får automatiskt en sluträkning efter resan, som betalas via appen.

Denna teknik, utvecklad av företaget Fairtiq, har flera fördelar: det sparar tid och förbättrar kundupplevelsen avsevärt eftersom det inte längre är nödvändigt att ange data (personuppgifter, avgångs- och ankomststation etc.) och att köpa och underhålla . Dessutom är resenären garanterad att få det bästa priset för biljetten, beroende på hans profil (ålder, etc.). En annan fördel är att denna teknik inte kräver någon ytterligare infrastruktur eftersom den fungerar med GPS -funktionen som alla smartphones har. Denna innovation gör resan med tåg smidigare, eftersom processen är helt automatiserad.

(artikeln fortsätter under bilden)
NMBS
försäljning av NMBS-biljetter Verviers

Ett första tillräckligt test

Under 2020 har 440 SNCB -anställda och resenärer redan framgångsrikt testat detta system. Detta gjorde det möjligt att verifiera teknikens noggrannhet och mäta kundnöjdheten. Det var ännu inte möjligt att köpa tågbiljetter effektivt.

Tack vare de positiva resultaten från det första testet kan nu en andra testfas startas. Biljettförsäljningen är också integrerad i detta. Testarna kommer att kunna köpa fyra produkter från SNCB -serien (Senior, Youth, Weekend, Standard Tickets).

Det nya konceptet är ett av de projekt som Innovation Lab utvecklat och testat av SNCB och kan i slutändan antas om testet visar sig lyckas och genomförbarhetsstudier, inklusive de ekonomiska, visar sig vara positiva. De traditionella försäljningskanalerna kommer i alla fall att finnas kvar.

Mobilappen "FTQ-Lab" kan laddas ner på frivillig basis och respekterar användarnas integritet.1

Ring efter kandidater!

Denna andra testfas kommer att spridas över flera månader. Under denna period kommer SNCB att utvärdera hela användarupplevelsen av systemet. NMBS startar den andra testfasen med 500 personer, för att gradvis nå maximalt 10.000 XNUMX testare. Testarna får automatiskt det bästa priset baserat på deras profil (fyra typer av biljetter används under testet).

NMBS söker därför resenärer som vill testa denna funktionalitet: intresserade kan registrera sig via webbplatsen http://nmbs.be/FTQ-Lab. Beroende på antalet registreringar gör NMBS ett urval för att säkerställa en representativ testpublik. Från och med denna månad kommer ett antal resenärer att kunna testa systemet.

Den Innovation Lab

NMBS är ett företag som vill förnya sig, och denna önskan görs konkret av Innovation Lab, som har funnits sedan slutet av 2019. Målet är att integrera ny teknik för att hjälpa resenärerna. Rörlighetssektorn genomgår en djupgående omvandling: ny teknik och spelare växer fram och kundernas behov utvecklas (intermodalitet, flexibilitet, anslutning, realtid ...). SNCB anpassar sig till denna utveckling. Det är i detta sammanhang som teamet i Innovation Lab analyserar nya trender, testar ny teknik och arbetar med genomförandet av innovativa projekt med direkt positiva effekter för SNCB -kunder. 

Som en del av denna innovationskultur har NMBS också inrättat en intern innovationsgemenskap. Detta mobiliserar hundra anställda i företaget kring innovativa projekt för vilka SNCB arbetar nära externa partners.

1Överensstämmelse med europeiska regler som reglerar alla aspekter av integritet i den digitala världen (General Data Protection Regulation)

Foto: NMBS

Läs också: NMBS lanserar Coast Express under sommarsemestern

NMBS

Om FAIRTIQ:

FAIRTIQ är en innovativ schweizisk start-up baserad i Bern. Hennes mål är att göra kollektivtrafiken så enkel som möjligt. Den kostnadsfria biljettapplikationen som utvecklats och hanterats av FAIRTIQ är redan tillgänglig på hela kollektivtrafiknätet i Schweiz och Liechtenstein, liksom i delar av Tyskland och Österrike. Med mer än 28 miljoner resor till kredit är applikationen den mest använda "in-/utchecknings" -lösningen för kollektivtrafik i världen. Applikationen är tillgänglig på iPhone och Android. FAIRTIQ samarbetar med flera transportföretag och tullsamhällen i Schweiz, Tyskland, Österrike och Liechtenstein. Swiss Railways (SBB) förlitar sig också på FAIRTIQ -tekniken och har integrerat den i sin egen applikation som EasyRide -funktionen.

Utskriftsvänlig, PDF och e-post