Traditionellt, under sommarperioden, meddelar NS om- och påstigning per station under en genomsnittlig arbetsdag. För 2020 kommer coronas inverkan på antalet passagerare att vara enorm. Tyvärr kan NS därför inte tala om snabbast stigande i år, utan främst om starkaste fallare och minst starka fallare. Bilden på stationsnivå motsvarar den nationella bilden. Det finns inga ökningar jämfört med 2019. Den kraftigaste minskningen är Schiphol flygplatsstation (-70%) eftersom flygtrafiken också minskade kraftigt på grund av krisen. Därefter följer Tilburg University (-66%) och Amsterdam Bijlmer Arena (-65%), som många studenter och evenemangsbesökare använder.

NS har behållit flest passagerare på stationerna i Zeeland och Flevoland. Den största stationen förblir Utrecht Central med mer än 87.000 79.000 människor på och av, Amsterdam Central ligger direkt under med mer än 100 XNUMX. Den minsta stationen där endast NS körs är Soest med mer än XNUMX passagerare på och av tåget.

landsbygdsbild

Det totala antalet resor på en genomsnittlig arbetsdag 2020 är cirka 591.000 55 resor. Det är en minskning med mer än 2019% jämfört med 1,35 då det var 2019 miljoner resor. Denna minskning gäller för både topp- och lågtidsperioder. Vi ser de största minskningarna under rusningstid. Januari och februari låg fortfarande något över nivån 1,5. De restriktiva åtgärderna och rådgivningen, inklusive 15 meter bort och arbete hemifrån, påverkar resebeteende och tåganvändning. I perioder med strikt avstängning fortsatte tågen att köra med en ändrad tidtabell, men antalet passagerare var mindre än 2019% av nivån XNUMX. NS antalet resenärer ökar igen.

Läs också: Fler lastbilar på vägen än tidigare corona

störst nedgång är Schiphol flygplatsstation (-70%)
Utskriftsvänlig, PDF och e-post