BMW var där tidigt i leden när det gäller en elbil. Deras första helt elektriska modell, i2013, lanserades 3. Det tog dock mer än sju år innan ett andra elfordon, en SUV, såg dagens ljus i den kinesiska fabriken BMW, BMW iX3.

BMW -finsmakare kan direkt se namnet att detta inte är en EV konstruerad från grunden. X3 är en mycket längre existerande modell. Enligt BMW passar iX3 perfekt in i deras filosofi om 'Power of Choice', vilket innebär att föraren kan välja vilken drivlina han eller hon vill köra från denna modell; på fossilt bränsle, som en plug-in hybrid eller, som iX3, helt elektrisk. 

Det faktum att iX3 är byggt på en redan befintlig modell har både fördelar och nackdelar. Till exempel kommer ingen att märka att elektrisk körning används. Den enda skillnaden är den blåa randen som läggs som en accent, eftersom designen och interiören är identiska. En plats måste dock hittas för 80 kWh -batteriet, som så småningom hamnade under golvet. Detta gör bilen ganska tung, den väger inte mindre än 2260 kilo, men den kan bara dra lite. Max 750 kilo kan hängas på kroken, vilket gör att en tur med husvagnen tyvärr inte är möjlig. Sportig körning är heller inte riktigt ett alternativ med denna vikt. Lägg därtill den något styva fjädringen och gupp i vägen verkar större än de är.

Regenerativ bromsning

Å andra sidan kan räckvidden för iX3 säkert kallas hyfsad, mer än 300 kilometer är lätt att uppnå. Detta beror delvis på battericellernas goda energitäthet, men också på de aerodynamiska fälgarna som minskar luftmotståndet. Bilen är också perfekt för regenerativ bromsning. Om du sätter spaken på automatlådan i läge B (broms) växlar du till körning med en pedal. Detta gör bromsning i stort sett onödig och bilen anpassar sig alltid till miljön och hastigheten på fordonet framför.

Den digitala nyckeln

En trevlig ny pryl på teknikområdet är den digitala nyckeln till BMW iX3. Om du har en iPhone kan nyckelfunktionerna placeras på den med en speciell app. Dessa data kan sedan delas digitalt (med andra iPhone -ägare) utan att behöva lämna över nyckeln. Ägaren kan till och med sätta vissa begränsningar på detta sätt; till exempel den maximala hastigheten som kan köras och till och med musikens volym. På detta sätt kan sex digitala nycklar delas, som kan avaktiveras omedelbart när som helst, om det behövs.

BMW iX3 är verkligen inte billig. Utgångspriset är € 67.500 XNUMX. Men då behöver du inte betala mer för olika alternativ. Adaptiv farthållare, varning om blinda fläckar och tvärgående trafik och aktivt körfältstöd ingår i priset. Och det gäller också ett panoramatak, för lättmetallfälgar, för uppvärmda, elektriskt justerbara säten och för en WiFi -hotspot.

Fler tekniska funktioner är Här tillgängliga.

Med elektrisk körning väljer du en mer hållbar framtid. Men hur ordnar du att du kan ladda snabbt och enkelt hemma eller på ditt (eget) företag? Experterna på EV Service vet allt om laddstationer, wallboxar, kablar och anslutningar. De tillhandahåller en laddningslösning som passar dig exakt. Även om du vill generera el till din bil via solenergi.

Läs också: Det finns många elektriska skotrar i Nederländerna

BMW iX3 laddningsuttag
Utskriftsvänlig, PDF och e-post