Vissa kallar det föroreningar i horisonten, för andra dagdrömmar det till avlägsna resor. Ett eller flera kryssningsfartyg har funnits permanent utanför Scheveningen -kusten i över ett år nu. Från stranden i Scheveningen kan du fortfarande se passagerarfartyget Oosterdam idag. Det verkar väldigt nära men för att spara kostnader har man beslutat att förankra i territorialvattnet. Haag har ingenting att säga om dessa fartyg, eftersom kryssningsfartyget inte är där ensam. Sju permanenta fartyg har legat utanför kusten i månader och har nu blivit en del av havsutsikten för invånarna. Om de är mer än 1 kilometer från kusten, har Haag inte längre någon kontroll över dem.

De är medvetet belägna där eftersom förtöjning i Rotterdam -hamnen är alldeles för dyr. Fartyg ligger förtöjda utanför kusten över hela världen. Om man vill ha alla dessa fartyg förtöjda i hamnarna måste rederierna lägga mycket pengar på hamnarna. Och ändå då och då ser du dem segla och komma närmare. I fredags var det rörelse. Varje gång åker fartygen till kusten för att släppa ut avfall. Det händer inte mycket speciellt på fartygen. De flesta i personalen har skickats hem. Det kommer dock att överraska dig hur många besättningsmedlemmar som finns kvar ombord.

52 ° 9 '29.448' N, 4 ° 13 '15.643' E

Det beror lite på typ av fartyg, men det måste vara mellan 100 och 120 personer på båten, till exempel officerare, teknisk personal och kockar. Att köra motorerna är extra viktigt. Personal behövs för att underhålla fartyget, laga mat till personalen och köra motorerna så ofta. Resor är för närvarande inte ett alternativ för Oosterdam som byggdes 2003. Den sista stora resan varade 21 dagar och gick mot hamnen i IJmuiden.

(texten fortsätter under bilden)
Att hålla motorerna igång är av stor vikt

Du kan följa alla fartyg live via radarn, inklusive Oosterdam. Radaren är tillgänglig 24 timmar om dygnet och är inställd på Nederländerna och omgivningen. Du kan enkelt zooma ut och zooma in på vissa områden. På så sätt kan du enkelt zooma in på hamnen i Rotterdam eller hamnen i Amsterdam. Alla fartyg kan följas live via denna radar och är alltid online.

Holland America Line

Oosterdam är ett kryssningsfartyg från Holland America Line. Holland America Lines mer än 140 års historia finns överallt på Oosterdam. I atriet symboliserar en kristallklot de många resor passagerare har gjort med rederiet över hela världen. På grund av fartygets klassiska utseende med massor av trä, koppar och konst får du som passagerare en känsla av att de gamla goda tiderna har bevarats här. Samtidigt har fartyget alla möjliga moderna bekvämligheter och färska färger visar att det har rört sig med tiden.

Nya Zeelandskryssning från Sydney till Sydney

Ändå finns det hopp om att Oosterdam kommer tillbaka till service. I början av januari 2022 kommer en kryssning att ske på dagordning. När vädret är fint kan du ta en promenad på teakdäcken eller simma i poolen med det infällbara glastaket. På kvällarna förvandlas skeppet till ett nöjescenter med spektakulära shower och stämningsfulla barer och klubbar. Pianobaren är särskilt populär på fartyg i Vista -klass. När vi började vår artikel idag fortsätter den att drömma bort till avlägsna resor.

Läs också: Ett spännande år för MSC-kryssningsfartyg

Oosterdam förtöjde i IJmuiden den 8 juli 2021
Utskriftsvänlig, PDF och e-post