"Connecting Europe Express", ett specialtåg inom ramen för European Year of Railways 2021, avgår från Lissabons station den 2 september. Under sin fem veckors resa stannar tåget i mer än 100 städer. Tåget avgår från Lissabon och anländer till Paris den 7 oktober. Bland annat gör han en mellanlandning i Ljubljana och förbinder därmed symboliskt de portugisiska, slovenska och franska ordförandeskapet i EU -rådet.

Flera evenemang planeras längs vägen för att välkomna tåget till stationer i hela Europa. Järnvägsentusiaster kan också följa debatter och konferenser ombord om EU: s infrastrukturpolitik och det transeuropeiska transportnätverkets (TEN-T) roll. På evenemangets webbplats kan du följa liveströmmar från Lissabon, Bukarest, Berlin och Bettembourg. Connecting Europe Express är resultatet av ett unikt samarbete mellan Europeiska kommissionen och gemenskapen för europeiska järnvägar (CER), europeiska järnvägsoperatörer, infrastrukturförvaltare och många andra partner på EU och lokal nivå.

bakgrund

Connecting Europe Express möjliggjordes genom gemensamma insatser från partners från den europeiska järnvägssektorn och institutioner på EU, nationell och lokal nivå. På grund av skillnaderna i mätare i Europa kommer Connecting Europe Express faktiskt att bestå av tre tåg - det iberiska tåget, standardtåget och det baltiska tåget - som kommer att växla på rutten. Detta pekar på bristen på driftskompatibilitet mellan vissa delar av det europeiska järnvägsnätet, men visar också det utmärkta samarbetet mellan järnvägsföretag och infrastrukturförvaltare.

Vagnarna har gjorts tillgängliga av olika europeiska järnvägsföretag. I en av dessa vagnar, som tillhandahålls av MAV (Ungern), organiserar European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (Cinea) och det gemensamma företaget Shift2Rail en mobil utställning. Utställningen handlar om de många befintliga teknologierna och innovationerna som förbättrar järnvägsupplevelsen och hur EU stöder infrastrukturprojekt. Dessutom består standardtåget av en konferensbil (tillhandahålls av SNCF, Frankrike), två vanliga sittbilar (DB, Tyskland och SBB, Schweiz), en matbil (FS, Italien) och en sovvagn (ÖBB, Österrike) . Det iberiska tåget som reser mellan Portugal och Spanien har tillhandahållits av den spanska operatören Renfe, medan det baltiska tåget drivs av den litauiska LTG.

Eftersom pandemin fortfarande pågår är säkerheten central för organisationen av all verksamhet runt om Ansluter Europe Express. Vissa evenemang kommer att streamas live och tågentusiaster uppmuntras att välkomna tåget på vissa stationer, sade EU -kommissionen.

Läs också: EU begränsar ankomst av amerikanska turister igen

Utskriftsvänlig, PDF och e-post