Ryska teknikföretaget Yandex går utan Uber i matleverans och självkörande fordon. Yandex, även känt som ryska Google, köper Uber i partnerskap inom dessa områden. Det kostar det ryska företaget 1 miljard dollar, omvandlat nästan 850 miljoner dollar. De två teknikbolagen har samarbetat i Ryssland och länder i regionen sedan 2018. De gjorde detta inom måltidsleverans, självkörande fordon, bildelning och taxitjänst. På de två senaste områdena, Uber fortfarande aktiv efter affären. Enligt ANP ägs nu 71 procent av det gemensamma företaget till Yandex, som också har en option att köpa de sista 29 procenten för 1,8 miljarder till 2 miljarder dollar. Uber att ta över.

För taxichaufförerna i Yandex var sammanslagningen med Uber inte ett steg framåt. De klagar på att arbetsförhållandena nu är mycket sämre, kompensationssystem för inställda åkattraktioner har avskaffats och betalningarna per uppdrag är betydligt lägre än hos Uber.

Yandex är inte bara Rysslands största sökmotor. Företaget erbjuder konsumenter mer än 70 tjänster, inklusive en taxibyte och ett betalningssystem. År 2018 gick Yandex samman med den amerikanska taxitjänsten Uber. I praktiken var det mer ett förvärv.

Yandex-grundaren Arkadi Volozj kan inte motstå 2017. Under sin sökmotors tjugo födelsedagsfest påpekar han subtilt att han var ett år tidigare än världsmarknadsledaren Google, som officiellt lanserades 20.

Läs också: Yandex, samma procedur i en annan förpackning

Yandex-flottan
Utskriftsvänlig, PDF och e-post
Läs också  Blue Monday kan leda till ökad risk för trafikolyckor