Den flamländska ministeren för rörlighet och offentliga arbeten hade bett De Lijn att så snabbt som möjligt ta fram en handlingsplan för de mest osäkra resorna. "Planen innehåller 32 extra åkattraktioner och den kan flyttas med andra åkattraktioner så att det blir en bättre fördelning", sade minister Peters. "Som ett resultat ger vi en lösning för studenter som tillbringar mer än 3 timmar på bussen och för studenter som för närvarande inte har någon transport." Ministeren och De Lijn gör allt de kan för att få bussarna att köra så snart som möjligt. "De Lijn är nu i full konsultation med skolorna och entreprenad av bussföretag."

Gjord i fredags Minister Peeters Det är redan känt att det ger 1,8 miljoner euro för de mest osäkra resorna. Idag finns det en handlingsplan: studenter som sitter på bussen mer än 3 timmar per resa och studenter som inte har transport. Det blir 32 extra åk för detta och andra åk kan flyttas så att det blir en bättre fördelning. Vissa barn kommer att vara på bussen lite längre, de flesta blir mindre långa och ytterligheterna ska vara ur vägen. Konkret handlar det om 5 extra resor i Limburg, 4 extra resor i Antwerpen, 14 extra resor i Östflandern, 6 extra resor i Västflandern och 3 extra resor i Flamländska Brabant.

De Lijn fortsätter nu att förfina och kontrollerar på grundval av effektiva resedata från operatörerna var det fortfarande finns osäkra situationer som ännu inte har rapporterats.

(texten fortsätter under bilden)
en lösning för studenter som sitter på bussen mer än 3 timmar per tur

hållbar lösning

För att tillhandahålla en hållbar, långsiktig lösning på lång sikt sammankallar minister Peeters en arbetsgrupp med de berörda avdelningarna (Välfärd, inhemsk styrning, digitala Flandern, utbildning och MOW) och skåp från ministrarna för inhemsk styrning, rörlighet , Utbildning och välfärd.

Sedan 2016 har ett antal pilotprojekt pågått i Roeselare, Leuven och Antwerpen, som förlängdes i juni 2019. Minister Peeters vill destillera förbättringsförslagen från detta och rulla ut det över Flandern. Lokala myndigheter kan också spela en viktig roll när det gäller att nå en strukturell lösning. Pilotprojekten visar trots allt att det finns flera alternativ som har en positiv inverkan på att förkorta restiden och barnens välbefinnande. 

”Tillsammans kan vi titta på hur de olika avdelningarna kan bidra till effektiva studenttransporter. Problemet är ett gammalt problem och har aldrig lösts. Nu måste vi tillsammans med alla intressenter se till att detta projekt lyckas! ”

Flamländsk minister för mobilitet och offentliga arbeten

Lokala myndigheter kan också spela en viktig roll när det gäller att nå en strukturell lösning. Pilotprojekten visar trots allt att det finns flera alternativ som har en positiv inverkan på att förkorta restiden och barnens välbefinnande.

Läs också: Elevtransport kan inte bara kombineras

32 extra åkattraktioner och kan flyttas med andra åkattraktioner så att det blir en bättre fördelning
Utskriftsvänlig, PDF och e-post