Den flamländska regeringen går in i nästa fas nu när det har blivit känt att mobilitetscentralen kommer att komma i händerna på registreringen av det amerikanska företaget ViaVan. Flandern kommer att använda samma system som Amsterdam, London och Berlin för att styra reformen av kollektivtrafiken i rätt riktning. Det tog den flamländska regeringen mer än två år att lägga ut principerna i det grundläggande tillgänglighetsdekretet av den 3 april 2019, där det står att kollektivtrafikutbudet är en del av det totala mobilitetsnätet. För exakt ett år sedan var det redan känt att Via hade kommit ut som vinnare, men en rättslig stöt lämnade minister Lydia Peeters inget annat val än att inte meddela detta ännu.

Samtidigt bad sammanslutningen av flamländska städer och kommuner, sammanslutningen av flamländska städer och kommuner, tidigare minister Lydia Peeters att skjuta upp lanseringsdatumet för grundläggande tillgänglighet med 6 månader. I fredags har Flandern nu definitivt valt det amerikanska företaget Via, via nederländska BV ViaVan Technologies, att erbjuda dessa åkattraktioner. Flamlingar måste snart fullfölja ”den sista kilometern” med uppringningsbussar, taxibilar och delade bilar eller cyklar.

Enligt den flamländska regeringen är det nödvändigt att inrätta ett paraplymobilitetscenter för att organisera detta ordentligt och kostnadseffektivt. Det amerikanska företaget Via kommer att få ett belopp på 100 miljoner euro från den flamländska regeringen för att utveckla ett ”mobilitetscenter” under en period av åtta år. Den operativa ledningsfunktionen för Customized Transport kommer snart att utföras av ViaVan som förväntat i anbudet. Mobilitetscentralen ansvarar för att planera, boka och betala för resor. Centret ger information om all kollektivtrafik, analyserar användarens transportfrågor och mobilitetsalternativ och hänvisar vid behov.

”Den flamländska regeringen har gett ett anbud till en EU-baserad enhet i ett amerikanskt företag som använder AWS molntjänster. Ett nederländskt företag som inte valdes av den flamländska regeringen i anbudsförfarandet hade tidigare ifrågasatt detta beslut med statsrådet "

ViaVan

Flera nederländska företag lämnade anbud på anbudet. Den lilla TCA -konkurrenten ViaVan Technologies BV i Amsterdam, som registrerade sig som Combination Viavan GmbH, och River North Transit LLC USA, startade för några år sedan i Amsterdam. Det Amsterdam-baserade företaget tog rubriker när det tillfälligt avbröt sin verksamhet i början av pandemin förra året och informerade ViaVan-förarna via e-post. År 2012 grundade två israeliska företagare, Daniel Ramot och Oren Shoval, ViaVan -företaget i New York. De utvecklade en algoritm som kan koppla antalet passagerare som vill gå i samma riktning i realtid till det lämpligaste transportmedlet.

ViaVan är en internationell aktör som har egna partners i mer än 20 länder och har miljontals resor genomförda i dessa länder. I Berlin driver ViaVan GmbH en huvudsakligen elektrisk flotta för on-demand gemensamma åkattraktioner i den offentliga sektorn. I Milton Keynes rullar de ut Storbritanniens första helelektriska flotta för gemensamma åkattraktioner på begäran. I Amsterdam kan passagerare boka åk i elfordon med eVia -tjänsten. För att få fotfäste på den europeiska marknaden ingick det amerikanska företaget ett joint venture med Mercedes-Benz 2017 och kallade det ViaVan.

Foto: Andy Ambrosius (Via) - grundarna Daniel Ramot och Oren Shoval

Statsrådet

Anbudet tilldelades två gånger utmanas vid statsrådet av det nederländska företaget Qarin BV från Amsterdam och Rotterdam BV Mobility Center RMC. Första gången den flamländska regeringen var tvungen att motivera sitt beslut bättre, avvisades GDPR -klagomålet omedelbart. Statsrådet bekräftade att den flamländska regeringens beslut att ingå ett kontrakt med ett EU -dotterbolag till ett amerikanskt företag som använder AWS molntjänster inte strider mot GDPR. Statsrådet förlitade sig bland annat på riktlinjer från EDPB och den flamländska övervakningskommittén, som nämner kryptering som en möjlig ytterligare åtgärd för dataöverföring till USA.

kritik WWSG och GTL

Transportregionerna hade tidigare villkorligt godkänt kärnnätet och tilläggsnätet. VWSG larmade tidigare och trodde att det skulle ta extra månader att få de nya transportmedlen och supporttjänsterna i drift efter anbudsförfarandet för anbudet för mobilitetscentralen och skräddarsydda transporter, och att ta hand om kommunikation med resenärer. Taxiindustrin GTL var inte alltför upphetsad över det då spreken och indikerade att detta skulle innebära ytterligare en smäll i den flamländska taxisektorn. Den förnyade transporten skulle normalt börja den 1 januari 2022, men på grund av juridiska farhågor efter offentliggörandet av anbudets resultat, som bestridits två gånger, skjuts upplysningen och lanseringen upp. 

Kontraktet tilldelades 2020, varefter det var dags att byta snabbt för att vinnaren av detta anbud skulle ha allt operativt före den 1 januari 2022. Flandern vågade äntligen göra val. Många bussar kör nu värdelöst runt och kostar mycket pengar, och det tar snart slut om det är upp till ViaVan och regeringen. Andra företag som deltog i detta anbud var Be-Mobile NV, Capgemini Belgium, Cronos Public Services NV, DVG Regie BV, Qarin BV, Shotl Transportation SL, Siemens Mobility NV/SA och Transvision BV. 

Läs också: Mobilitetscenter: matchande utbud och efterfrågan

Gent spårvagn från De Lijn
Utskriftsvänlig, PDF och e-post