Rökning är och förblir ett känsligt ämne. Rökning har varit ett tabu i och runt stationen under en tid, alla plattformar och stationer i vårt land kommer att vara rökfria från 1 oktober 2020. Den sista rökposten donerades till järnvägsmuseet förra året. Dessutom säljs inte längre tobak på stationerna nära Kiosken, StationsHuiskamer och AH för att gå. I slutändan vill holländska järnvägen att tobak och relaterade produkter inte längre ska finnas tillgängliga på stationen. Rover Jong ungdomsrörelse, en del av Rover resenärsförening, vill nu också ha rökfria busshållplatser i vårt land. Alla tågstationer, bussar, tåg är redan rökfria. Nu när buss- och spårvagnshållplatserna fortfarande är rökfria är det detta som ungdomsrörelsen i Rover-resenärsföreningen förespråkar.

”Kollektivtrafiken är tillsammans med cykeln en hållbar och hälsosam mobilitetslösning för framtiden. Unga människor vill att kollektivtrafiken ska bli ännu mer hållbar och hälsosammare. Detta passar inte ohälsosam röklukt i väntan på din buss. Vissa regionala och lokala myndigheter har redan beslutat att stoppa kollektivtrafiken i deras region rökfritt. Vi uppmanar alla kommuner och provinser att göra rökfria buss- och spårvagnshållplatser, men också gångvägarna mellan busshållplats och station, så att all kollektivtrafik i Nederländerna är rökfri. ”

Marloes Hofstede, talesperson för Rover Jong.

Rånare Jong instämmer i påståendet: ”Mot en rökfri generation”, som är ett initiativ från Heart Foundation, Lungfonden och KWF. Det finns redan några regionala och lokala regeringar i vårt land som har beslutat att stoppa kollektivtrafiken i deras region rökfria. I Amersfoort har alla hållplatser en rökfri trottoarkakel. Denna gatsten uppmanar resenärer att inte röka. Alla hållplatser i Rotterdam är också rökfria. Vissa kommuner i Twente, Utrecht och Amsterdam har redan ett antal rökfria busshållplatser. I Gelderland har de också fattat beslutet att göra alla busshållplatser där rökfria. Ändå återstår mycket arbete, många buss- och spårvagnshållplatser är inte rökfria i vårt land. Det kommer alltid att finnas anhängare och motståndare till rökning, det är en aktivitet som vi ser mindre och mindre på gatan och också en aktivitet som är mindre och mindre accepterad av samhället.

Läs också: Fler och fler folkmassor på vägarna och på tåget

Utskriftsvänlig, PDF och e-post