Amsterdam -domstolen beslutade idag att Uber måste anställa sina förare. Denna dom kom som ett resultat av en rättslig åtgärd som FNV -facket hade inlett tidigare. Uber ville att förarna skulle förbli egenföretagare medan FNV talade om falska egenföretagare. FNV uppgav att Uber är en taxiarbetsgivare och kräver att Uber tillämpar taxibeviset till sina förare och betalar dem också i efterhand i enlighet med detta CLA. 

Uber hävdade att det (bara) är en teknikplattform som fungerar med oberoende taxichaufförer. FNV har samlat in många bevis för att förbereda ärendet, pratat med hundratals förare och lämnat sina uttalanden. Fackförbundet FNV har kämpat under en tid om status som egenföretagare inom taxisektorn. Enligt facket är anställda inom andra sektorer också utplacerade som frilansare för att spara på arbetskostnaderna. 

"Denna dom visar vad vi har sagt i åratal: Uber är en arbetsgivare och förarna är anställda, så Uber måste följa kollektivavtalet för taxitransporter. Det är också en signal till Haag om att den här typen av konstruktioner är olagliga och att lagen därför verkställs. borde vara. ”

Vice ordförande Zakaria Boufangacha från FNV

Domarens dom i det fall som FNV väckt mot taxibolaget Uber är en stor seger för förarnas rättigheter. Det säger facket i en första reaktion, efter att domaren avgjorde fackets fördel i morse. På grund av domarens dom är Uber -förarna nu automatiskt anställda av Uber och taxibolaget måste betala och behandla förarna i enlighet med kollektivavtalet Taxitransporter. Som ett resultat får de fler löner och fler rättigheter vid exempelvis uppsägning eller sjukdom. 'Allt som inte borde vara mer än normalt i ett land som vårt. Det är upprörande att skåpet inte vidtar verkställighet mot sådana metoder, säger Boufangacha.

resistor

Enligt FNV passar detta påstående in i det ökande motståndet i samhället mot falska egenföretagare och den exploatering som följer med. FNV hanterar flera plattformar som drar nytta av dessa konstruktioner och vann nyligen ett överklagande mot Deliveroo. Det finns också ett ökande politiskt motstånd mot överskott av flexibelt arbete. Förra året talade Borstlap-kommittén redan emot detta och i juni meddelade SER att arbetare med en timpris under 30 till 35 euro automatiskt ska betraktas som anställda och inte som egenföretagare.

I Nederländerna kör uppskattningsvis 4000 70.000 förare till Uber. FNV -ledaren Boufangacha indikerar att det är skandalöst att skåpet inte har ingripit tidigare och tacklat Uber -metoder. Tvärtom: de flesta politiker argumenterar för innovation som att boka via Uber-appen, snarare än att inse det elände som ofta gömmer sig i sektorn bakom de egenföretagare som arbetar för Uber. Tidigare slog domaren i Storbritannien fast att de XNUMX XNUMX förarna där har rätt till minimilön, semesterersättning och vilopauser. Med detta uttalande är taxisektorn i framför allt de stora städerna på framkant.

överklagande

Uber kommer att överklaga ett domstolsbeslut om att Uber-förare inte är egenföretagare utan anställda. Enligt tidningen Tidning för persontransport Maurits Schönfeld, generaldirektör i Norra Europa i Uber, som sa att han var ”extremt besviken över domen” efter att domen i rättegången mellan FNV och Uber inte behövde tänka två gånger på att meddela överklagandet. Det kommer - som väntat - efter att plattformsföretaget drabbades av ett stort nederlag i domstol efter flera fall utomlands, även i Nederländerna när det gäller korrekt betygsättning av Uber -förare.

Läs också: Diskriminering och homofobi riktar sig mot taxiföretaget Uber

"Verkliga egenföretagare kan bestämma sin egen takt och bestämma hur de utför sitt arbete. Detta är inte fallet med förare som kör för Uber. Uber bestämmer timpriset, vilka som kan eller inte kan komma åt appen, vilka som tar vilken åktur. får och hur åkattraktionerna utförs. "

Utskriftsvänlig, PDF och e-post