Branschorganisationen KNV larmar och indikerar att efterdyningarna av coronakrisen orsakar ett stort antal oavslutade lediga tjänster inom hälsovårdstransporter. Coronakrisen har tagit hårt på arbetskraften inom taxisektorn. Många förare tvingades lämna sektorn. Men nu när efterfrågan på sjukvårdstransporter ökar igen kämpar sektorn med lediga platser som är svåra att fylla. KNV Zorgvervoer en Taxiföretagareföreningen erkänner problemet och arbetar tillsammans med andra på olika initiativ för att rekrytera vårdtransporter och taxichaufförer.

Liksom i andra sektorer drabbade coronakrisen hårt inom transport och taxisektorn. Transportvolymerna inom WMO -transporter och i Regiotaxi decimerades. I dagtransporter och sittande patienttransporter var volymerna många tiotals procent lägre än före krisen. Som ett resultat drabbades vårdtransportföretagen av stora ekonomiska slag, trots de generiska stödåtgärderna och det faktum att olika kunder hjälpte ekonomiskt där det var möjligt genom att kompensera en del av de inställda resorna.

Läs också: Utan taxichaufförer skulle arbetsgivarna inte ha ett taxiföretag

Nu när krisen tycks ha passerat sin topp och transportvolymerna stiger igen, uppstår ett annat problem: en stor brist på vårdtransportförare. KNV: s ordförande Bertho Eckhardt om omfattningen av detta problem: ”Flera heltidstjänster för studenttransporter i Haag, men ofyllda. Grupptransportförare i Eindhoven -regionen. Vakanser i Mijdrecht, Apeldoorn, Utrecht, Groningen. Man kan nästan säga: var inte? Eckhard fortsätter: ”De många lediga platserna är ofta en återkommande bild efter sommarlovet på grund av ändrade kontrakt. Vi såg också en ökande brist på förare före coronakrisen. Men i år är det helt klart annorlunda. Chaufförer tittade runt under corona och hittade ett annat jobb. Nu när situationen har vänt som ett löv på ett träd kan lediga platser inte längre fyllas, inte ens av de människor som brukade komma in i sektorn, till exempel genom byråer som UWV.

Läs också  Lönebud för Taxi och Sjuktransport avslås, åtgärder på gång

Företagarnas sammanslutning söker för närvarande lösningar på problemet på olika sätt, men är också bekymrad över transportens kontinuitet. Eckhardt om detta: ”Jag hör redan historier om knep som modifierade tidtabeller för att ge transportörer möjlighet att få alla till skolan i tid. Förhoppningsvis erbjuder dessa nödlösningar önskat utrymme och vi kan gå vidare på detta sätt. Det är dock fortfarande viktigt att tillräckligt många förare anländer snabbt innan resor ställs in. Detta problem kommer inte att lösas över en natt. KNV och dess medlemmar gör därför allt för att lösa detta problem så att all transport kan fortsätta. Men samtidigt ber vi också om förståelse för situationer där force majeure orsakar problem. '

Läs också: FNV vinner: Uber måste anställa förare

anpassad sjukvårdstransport
Utskriftsvänlig, PDF och e-post