Nästan hälften färre resenärer på De Lijn, en femtedel färre på NMBS och en tredjedel färre på Bryssel STIB. Siffrorna säger allt. Även om vardagen återupptas, går alla tillbaka till skolan och distanserna minskar: kollektivtrafiken används inte. Förtroendet för tåg, spårvagn, buss verkar vara borta. Det är idag conclusie av den flamländska tidningen Nieuwsblad.

Under mottot #MoveSafe välkomnade NMBS återigen alla pendlare. De flesta känner sig säkrare lite efter lite, men alla vågar inte ta steget. Den ivrig tåganvändaren vet att det ibland trummas mellan passagerare som vill ta sig ut och servitörer som vill gå vidare. Även om kollektivtrafiken visade sig inte vara en rörlig hotbed, väljer vi fortfarande bilen massor.

ökande antal resenärer

I början av september var antalet resenärer på tågen i järnvägsföretaget NMBS och på tunnelbanorna i Brysselbolaget STIB på den högsta nivån sedan coronakrisens start för ungefär ett och ett halvt år sedan. Detta framgår av en undersökning från Belga. Förra veckan registrerade NMBS i genomsnitt 78 procent av antalet resenärer före krisen på vardagar. "Det är den högsta andelen sedan koronakrisens början", säger NMBS -talesman Dimitri Temmerman. 

STIB noterar att kollektivtrafiken i huvudstaden ännu inte kan användas fullt ut för pendling, bland annat för att distansarbete fortfarande rekommenderas. Högskolorna och universiteten har ännu inte startat.

Läs också: Flamländskt mobilitetscenter i främmande händer

busslinje De Lijn
Pitane-programvara
Utskriftsvänlig, PDF och e-post