Grattis till FNV och slutligen rättvisa för taxisektorn efter vinsten i Amsterdam -domstolen förra veckan. Förare som arbetar för detta plattformsföretag är inte egenföretagare utan anställda. En mycket hård dom från domstolen efter att inte bara FNV utan även domaren utsåg Uber-förarna till den ultimata falska egenföretagaren. Blandade känslor när Telegraaf packade upp med rubriken att domaren sätter en rad på billiga taxiresor med Uber.

Plattformsföretaget har balanserat på kanten av det lagliga tillåtna i åratal. Taxiföretag och branschföreningen föll över Uber och ännu mer om intäktsmodellen. Domen kan också få konsekvenser för andra plattformsföretag i spelekonomin.

anti-zzp attityd

Det är klart att fackföreningar inte har något att göra med falska egenföretagare. Men dra också i öronen på förarna som gick massor till jobbet för Uber. Under goda dagar hörde du dem inte klaga, men i dåliga tider demonstrerade de massivt på Malieveld. Mer än 4000 förare försöker tjäna något varje dag genom detta arbetssätt. Domen är därför också en seger för de allra flesta uppriktiga egenföretagare.

När du läser domen har Ubers arbetsmetod bekräftat allt som är falskt egenföretagande. Via Uber -appen har det amerikanska företaget total kontroll över föraren, hans priser och tillgänglighet. Konstigt att facket fick ordna detta med domaren och skattemyndigheterna slog inte larm tidigare. Lagen ger tillräckligt utrymme för att fördöma alla former av underordnadhet och att straffa förklädda former av arbetsgivarskap.

Hur som helst: grattis till FNV och nu hoppas vi att Uber kommer att behöva ta hänsyn till återbetalningen av miljoner i missade premier och löner under de kommande åren. Låga priser är trevliga, men inte när du vet att förare och samhälle står för räkningen.

Läs också: FNV vinner: Uber måste anställa förare

Uber taxi app
Utskriftsvänlig, PDF och e-post