Tillsynsmyndigheten för konsumenter och marknader (ACM) ser inga invändningar mot nattåg från transportör Arriva från Groningen och Maastricht till Randstad. Det innebär att nattågen på huvudjärnvägsnätet är ett steg närmare.

Arriva vill köra tåg från Groningen och Maastricht till Schiphol en gång i veckan från den 16 december 2022, på natten från fredag ​​till lördag. Transportören vill också göra en direktförbindelse mellan Zutphen och Amersfoort på arbetsdagar.

ACM såg inga större ekonomiska störningar på järnvägsnätet, som nu nästan uteslutande används av NS. Med undantag för några korta tågförbindelser har NS ensamrätt att göra det.

Lönsamhet

Enligt ACM påverkas lönsamheten för NS "bara i mycket begränsad omfattning" av Arrivas plan. Dessutom kommer kostnaderna för infrastrukturministeriet inte att öka, skriver avgående statssekreterare Steven van Weyenberg i ett brev till representanthuset. Därför har Arriva ”den ekonomiska rätten att utnyttja de rapporterade tjänsterna”. Statssekreteraren är positiv till Arrivas avsikt.

Enligt Van Weyenberg är det fortfarande för tidigt att säga om Arriva får köra både nattåget och förbindelsen mellan Zutphen och Amersfoort. Järnvägschef ProRail kommer att fördela den tillgängliga kapaciteten på banan och det kommer bara att ske under våren 2022.

Foto ovan: Henk Vrieselaar / Shutterstock.com

Läs också: Uber: en plattform för falska egenföretagare 

Utskriftsvänlig, PDF och e-post