Lastbilar på holländska motorvägar förväntas betala en avgift per kilometer under 2026. På så sätt betalar lastbilar från Nederländerna och utomlands för användning av vägen. Skatteintäkterna kommer att användas för att investera i hållbarhet och innovation inom transportsektorn.

Detta framgår av propositionen för en lastbilskatt som minister Barbara Visser (infrastruktur och vattenförvaltning) nyligen skickade till representanthuset. Därigenom följer hon en begäran från representanthuset om att lägga fram räkningen trots kabinettets vaktmästarstatus.

I propositionen föreskrivs att lastbilar betalar en avgift per kilometer som körs på motorvägarna och ett antal lokala och regionala vägar. Avgiften på lokala och regionala vägar är avsedd att förhindra undvikande godstrafik. Avgiften kan införas av parlamentet cirka 4 år efter att lagförslaget antagits, med en genomsnittlig skattesats per kilometer på cirka 15 cent. Den nederländska lastbilsskatten överensstämmer med lastbilsskattesystemen i Tyskland och Belgien.

Med införandet av en lastbilskatt försvinner den tunga motorfordonsskatten (Eurovignetten) i Nederländerna och motorfordonsskatten för lastbilar sänks till ungefär det europeiska minimumet. Avgiftsintäkterna går till att göra transportsektorn mer hållbar och innovativ. Dessa åtgärder fokuserar på eldrivna lastbilar, användning av förnybara bränslen, minskning av antalet transportkilometer.

Minister Visser har träffat avtal om detta med transportorganisationerna evofenedex, Transport & Logistiek Nederland och stiftelsen VERN. Avgiftsnettot förväntas uppgå till cirka 250 miljoner euro per år vid tidpunkten för genomförandet.

Engångskostnaderna för implementering av HGVC verkar vara betydligt högre med cirka 400 miljoner euro. Detta beror delvis på att man väljer ett tillvägagångssätt där en större del av kostnaderna redan uppstår i realiseringsfasen och ett antal andra kostnadsposter verkar vara betydligt högre. Ministeriet beställer extern forskning för att verifiera kostnadsökningen och se om den valda implementeringsmetoden fortfarande överensstämmer med principen att systemkostnaderna måste förbli låga, så att så mycket ekonomiska resurser som möjligt finns tillgängliga för återcirkulationen. Transportsektorn kommer att vara involverad i detta, enligt Centralregeringen

Läs också: Bilbilsindustrin vill ha regeringens coronastöd längre

Utskriftsvänlig, PDF och e-post