Igår var det Bike to Work Day, men hur är det med cykelanvändning av yrkesverksamma? För andra året i rad undersökte leaseföretaget ALD Automotive forskning om cykelanvändning av holländska proffs. Har vi börjat cykla mer till jobbet och har pandemin påverkat detta? Vilken provins är föregångaren inom cykling? Och vilken bransch är mest i sadeln? ALD Automotive räknade ut det och samlade de bästa fakta. Jämfört med förra året har det skett en liten ökning av antalet proffs som använder cykeln för pendling. År 2020 var detta 46 procent och ytterligare 17 procent som använder cykeln i kombination med kollektivtrafik. I år är det 49 respektive 16 procent.

Antalet yrkesverksamma som cyklar till jobbet minst en gång i veckan har ökat från 11 till 13 procent. Antalet cyklister som gör detta varje dag har också ökat och ökat från 19 till 23 procent. Gruppen "bra väder" -cyklister växte också från 8 till 12 procent. Och gruppen som säger att de aldrig går till jobbet med cykel har minskat med 7 procent (34% kontra 27%).

"Sammantaget kan vi därför dra slutsatsen att arbetande människor i Nederländerna använder sina cyklar oftare".

Lonneke van der Horst, marknads- och strategidirektör på ALD Automotive.

Friskt, billigt och snabbt

För nästan hälften av proffsen är vitalitet huvudorsaken till att ta en cykel. COVID-19 spelar faktiskt inte längre någon roll i detta.

”Förra året angav 14 procent att corona var en anledning att använda cykeln som ett alternativt transportmedel. Nu bara 1 procent. För det mesta är hälsan fortfarande högsta prioritet. En stor grupp har också märkt att det är ett billigare alternativ och att detta följer på andra plats ”.

Lonneke van der Horst, marknads- och strategidirektör på ALD Automotive.

Generation X föregångare i cykling till jobbet

De mest fanatiska cyklisterna är i åldersgruppen 45-59 år. Med 29 procent är det inte bara den största gruppen som cyklar till jobbet, utan med 24 procent också den största gruppen som gör detta varje dag. Gruppen 30 till 44 är kvar.

Utrecht är Nederländernas cykelprovins

Provinsen Utrecht är fortfarande den största cykelprovinsen med 60 procent som använder cykeln mest för att komma till jobbet. Det är slående att Gelderland nu ligger på andra plats med 55 procent som brukar cykla till jobbet. Medan förra året bara 14 procent angav att de cyklade dagligen. Den ökande populariteten för e-cyklar kan ha något att göra med detta. Mer än i någon annan provins äger proffs i Gelderland flest e-cyklar till 38 procent. Entusiasmen för att cykla till jobbet är fortfarande lägre i Drenthe än i övriga Nederländerna: endast 35 procent använder cykeln för att komma till jobbet och hem.

Utbildningspersonal är bäst representerad bland cykelproffs. Mer än hälften (52 procent) använder sin cykel för pendling. Vårdpersonal är också ett cykelälskande yrke; här, med 51 procent, använder drygt hälften sina cyklar. Företagstjänstleverantörer kommer på tredje plats med 43 procent, följt av anställda som arbetar inom partihandel och detaljhandel eller arbetar för regeringen.

Arbetsgivaren uppmuntrar inte cykling att arbeta tillräckligt

Trots att cyklingen till jobbet ökar finns det en mycket stor grupp yrkesverksamma (60 procent) som skulle vilja cykla oftare om de bodde närmare jobbet. Undersökningen från ALD Automotive visar att cirka tre fjärdedelar av arbetande människor i Nederländerna bor inom en radie av 20 km. Ett avstånd som enkelt går att överbrygga med en elcykel. Och ännu mer med en speed pedelec. För närvarande anger 24 procent av de tillfrågade att arbetsgivaren marknadsför cykeln som ett alternativt transportmedel för pendling. I detta se ALD fast en liten ökning, för förra året var den 18 procent.

"Vi kunde göra det bättre. Vi frågade också vad arbetsgivare kan göra för att uppmuntra cykling till och från jobbet. I 64 procent av fallen räcker det bara med att erbjuda en företagscykel. Cykelns popularitet saknas. Mer ökar. Vem vet det med den nuvarande ökande efterfrågan på e-cyklar och lite incitament från arbetsgivare kommer vi att se helt andra siffror nästa år. "

Lonneke van der Horst, marknads- och strategidirektör på ALD Automotive.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post