Cykling har flera fördelar, du får motion, du minskar utsläppen av CO2 och andra ohälsosamma ämnen och cykeln tar mindre plats än en bil. Cykling ökar i Nederländerna, men var ska vi parkera alla dessa cyklar? Gator och trottoarer blir smalare och det blir allt mindre plats. Det är en ofta sett gatubild, cyklar som är ihopkramade och cyklar som står i vägen här och där på trottoaren, till exempel. Personer med rullatorer och barnvagnar upplever till exempel detta som ett besvär eftersom de inte längre kan passera. Eftersom cykling är ett bra alternativ till bilen cyklar fler och fler. En bil tar mycket mer plats än en cykel, men som cyklist undrar du nog ofta: var lämnar jag min cykel? 

I fler och fler städer genomförs tillfälliga tester av kommunen med så kallade cykelramper. Dessa cykelramper placeras tillfälligt någonstans som ett test och så småningom kommer invånarna och kommunen att avgöra om plattformen ska förbli på plats eller flyttas till en annan plats. Kanske har du aldrig hört talas om det, en cykelplattform är en hylla med 4 eller 5 cykelställ som åtta till tio cyklar kan parkeras på. Denna plattform kan placeras på en parkeringsplats, den tar upp exakt en parkeringsplats. Kommuner gillar 'S-Hertogenbosch, Arnhem, Barneveld, Haag och Leiden har redan utfört tester med installationen av cykelramperna. Invånare i olika kommuner kan ansöka om en cykelplattform, till exempel om det skulle behövas extra parkeringsplatser för cyklar.

Läs också: Cargoroo -lastcyklar finns nu också i Gaiyo -appen

Utskriftsvänlig, PDF och e-post