NS -servicemedarbetare och konduktörer på tåget från Amsterdam till Bryssel kommer att strejka på onsdag. NS räknar med besvär för resenärer till och från den belgiska huvudstaden. Enligt järnvägsoperatören måste de ta hänsyn till en längre restid, avbokning av tåg och andra avgångs- och ankomsttider.

IC Bryssel går bara mellan Breda och Bryssel. Resenärer från Amsterdam, Haag, Schiphol eller Rotterdam kan använda inhemska tåg för att ta sig till Breda och sedan byta tåg. De kan också ta IC Direct, ingen tilläggsavgift tas ut för detta, har NS meddelat.

Fackföreningarna FNV och VVMC meddelade också att räknare kommer att förbli stängda på grund av strejken från servicemedarbetare. Hjälp till resenärer kommer också att hållas på ett minimum. Det är ännu inte klart hur många anställda som kommer att delta i kampanjerna.

Servicemedarbetarna är arga över den planerade minskningen av antalet bensinstationer. Konflikten mellan konduktörerna för de internationella tågen till Bryssel handlar om arbetsförhållandena. Facken uppger att dessa konduktörer får lägre lön än sina kollegor som arbetar på Thalys Eurostar och ICE Berlin & Nightjet.

NS beklagar handlingarna. Men facken har redan indikerat att det kanske inte stannar där. Om järnvägsvagnen fortfarande inte uppfyller sina krav efter strejkerna kommer fackföreningarna att överväga att inrätta strejker även i andra delar av NS, till exempel bland körpersonal.

Läs också: Den internationella tågtrafiken ökar gradvis på Thalysrutten

Thalys
Utskriftsvänlig, PDF och e-post