Cirka 70 procent av alla motorcyklister cyklar alltid helt skyddade på sommaren. Detta framgår av en studie från DirectResearch på uppdrag av RAI Association. Enligt RAI -föreningen visar dessa siffror att de flesta motorcyklister tar säkerheten på största allvar. Trots detta finns det fortfarande en grupp på 30 procent som tar en risk under sommarmånaderna genom att inte klä sig helt skyddad. Värme och brist på komfort är huvudorsakerna till detta. Enligt RAI Association har stora framsteg gjorts i utvecklingen av motorcykelkläder de senaste åren på denna punkt.

Motorcykelkläder är det viktigaste skyddet för en motorcyklist. Det ökar också synligheten i trafiken. En stor majoritet av motorcyklister reser därför alltid helt skyddade under de varmare sommarmånaderna, enligt forskning bland mer än 500 motorcyklister. Tom Crooijmans, ordförande för avsnittet Motorcyklar i RAI -föreningen är glad över att så många motorcyklister tar sitt ansvar, men betonar att 30 procent fortfarande väljer att inte helt skydda sig på sommaren. På vintern är denna procentsats lägre, cirka 14 procent. Motorcykelbyxor (20 procent) och stövlar/skor (17 procent) lämnas oftast hemma på sommaren. Det är slående att 10 procent av den här gruppen av respondenter inte alltid bär motorcykelhjälm.

”Dels tack vare allt bättre skyddande motorcykelkläder har antalet motorcyklister som dog på vägen mer än halverats under de senaste 30 åren. År 2020 räknade Nederländerna fortfarande 42 dödade. Cirka 40 procent av dessa dödsolyckor är ensidiga. Det borde och kan göras mindre, från att alltid vara helt skyddad på vägen. ”

Tom Crooijmans, ordförande för Motorsektionen i RAI -föreningen.

För närvarande är endast motorcykelhjälmen obligatorisk i Nederländerna. Men inte mindre än 74 procent av alla tillfrågade är för mer långtgående skyldigheter när det gäller att bära skyddande motorcykelkläder. På frågan om vad som skulle motivera dem att gå 100 procent skyddade på vägen svarade 45 procent av de tillfrågade att de skulle överväga detta om motorcykelkläder var bekvämare. 38 procent av de tillfrågade skulle vilja se lagstadgade regler för motorcykelkläder och 30 procent skulle vilja ha mer klarhet om vilka kläder som är säkra. Slutligen säger 18 procent att de skulle överväga att köra helt skyddat om det fanns fler erbjudanden i snyggare kläder.

Enligt RAI Association har många steg tagits när det gäller stil och komfort. Mer och mer uppmärksamhet ägnas åt bättre ventilation, variation och stil i motorcykelkläder. Även för sommaren. Vissa motorcykelkläder går nästan inte att skilja från vanliga fritids- och sportkläder, medan säkerheten inte äventyras. Med detta kan du enkelt resa på gatan eller till jobbet, vilket gör att tröskeln alltid är helt skyddad på vägen, ännu lägre. Dessutom finns det också utvecklingar där kläder är utrustade med krockkuddar och sensorer. Denna så kallade 'anslutna' klädsel kan till exempel övervaka plötsliga väderförändringar och varna motorcyklister i god tid.

Nya europeiska regler

Sedan 2018 har de europeiska reglerna för motorcykelkläder skärpts ytterligare. Dessa regler innehåller ett omfattande paket med krav som motorcykelkläder måste uppfylla idag, uppdelade i olika skyddsklasser. Eftersom inte alla motorcyklister är desamma och omständigheterna också är ganska olika, finns det olika klassificeringar, från A till AAA (högsta klass). Dessa regler har utformats för att bättre skydda motorcyklisten och graden av skydd kan läsas enkelt och entydigt.  

Under de senaste åren har antalet dödsolyckor i trafiken varierat mellan 40 och 50 per år. För att kartlägga mervärdet av motorcykelkläder ännu bättre i praktiken, enligt RAI Association mer forskning och bättre registrering av olyckor behövs. För närvarande ingår motorcykelkläder inte i registreringen av olyckor, medan viktig information kan hämtas från detta för att göra trafiken på vägen ännu säkrare. Enligt RAI Association.

Läs också: Problem med studenttransporter i Amstelveen

Motorcykelkläder är det viktigaste skyddet för en motorcyklist.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post