Tyska Daimler, bland annat Mercedes, köper en andel på 33 procent i batteritillverkaren Automotive Cells Company (ACC). Detta europeiska företag måste konkurrera med asiatiska batteritillverkare som för närvarande dominerar denna marknad. Daimler räknar med att den totala investeringen i ACC stiger till nästan en miljard euro.

Batteritillverkaren ACC grundades förra året av Stellantis, företaget bakom märken som Peugeot, Citroën, Opel, Fiat och Chrysler, och den franska olje- och gaskoncernen TotalEnergies. De kommer fortfarande att äga de återstående aktierna i ACC efter affären.

ACC kommer att producera alla batterikomponenter, så att den europeiska bilindustrin blir mindre beroende av asiatiska tillverkare. Enligt Daimlers VD Ola Källenius, "ACC måste se till att Europa behåller sin ledande roll i bilindustrin även i en elektrisk era."

Som en del av affären kommer Daimler att investera tre miljoner euro i företaget nästa år. ACC kommer att förse Mercedes-Benz med batterier från cirka 2025, rapporterar Daimler. Den tyska biltillverkaren säger också att de producerade battericellerna är 95 procent återvinningsbara.

Daimler vill vara "helt elektrisk" till 2030. Företaget kommer att bygga åtta gigafabriker världen över för att bygga batterier i stor skala.

Läs också: Mercedes Benz-ikonen Henri Tordoir stoppar taxamätaren

Tyska Daimler, moderbolag till bland andra Mercedes
Utskriftsvänlig, PDF och e-post