Taxiföretag har också en social uppgift. Ett bra exempel var chattbussen till A-Tax de Vries Personenvervoer, som var en gåva mitt i coronakrisen för många äldre som fortfarande kunde prata med sina nära och kära på detta sätt. Som en mobil mötesplats är chattbussen också en inkomstmodell och det sociala initiativet står i rampljuset. Till exempel handlar chattbussen från Arendonk som en mobil mötesplats om anslutning.

Förutom de transportresor de erbjuder med Trevvel Samen och Trevvel Route kan invånare i Rotterdam kontakta Trevvel Social för praktisk hjälp, hälsa och sociala eller känslomässiga frågor. Anställda på Trevvel Social luisteren tillhandahåller gärna skräddarsytt stöd i sökandet efter lösningar. Trevvel Social är ett särskilt samarbete mellan Trevvel, DOCKA en WMO radar.

stormarknader

Stormarknaderna ser också denna sociala uppgift som ett ansvar. Enligt ANP kommer stormarknadskedjan Jumbo att öppna två hundra nya så kallade chattkassor nästa år. Det här är kassaregister för personer som inte har bråttom och "skulle vilja ha en chatt" i kassan, enligt stormarknadskedjan. Det finns redan en chattlåda i Vlijmen i Brabant. Nästa blir också i Brabant, i Udenhout. Idén till chattlådan uppstod för två år sedan. Den första öppnades sommaren 2019. Enligt Jumbo var det en stor framgång och nu är "tiden rätt" att ytterligare utöka konceptet. Jumbo tittar också på områden där ensamhet är vanligt. Jumbo är medlem i den nationella koalitionen mot ensamhet, ett initiativ från ministeriet för hälsa, välfärd och sport (VWS) för att bekämpa ensamhet.

"Vi utgår från principen att det finns en historia bakom varje fasad"

ensamhet

Ensamheten har förvärrats under coronapandemin, rapporterade bland annat Luisterlijn. Förra året hade telefonens hjälplinje rekordmånga samtal med personer som var oroliga för något. Detta berodde främst på avstängningarna, som fick människor att känna sig mer deprimerade. Enligt ANP har forskare från Maastricht University tidigare beräknat att svår ensamhet kostar samhället 2 miljarder euro i extra vård. 

Enligt universitetet känner en av tio holländare sig allvarligt eller väldigt ensamma och så många som fyra av tio holländare upplever en viss grad av ensamhet. Albert Heijn säger att stormarknaderna i kedjan "ofta spelar en viktig social roll i grannskapet". Kunderna kan också dricka gratis kaffe i butikerna. "Som ett resultat har vi varit en plats i många stadsdelar i år där alla som behöver en pratstund kan träffas", säger en talesperson.

Paraplyorganisationen för stormarknader Central Bureau for Food Trade (CBL) säger att ökningen av självskanningskassor innebär mindre folkmassor vid vanliga kassor. "Det ger utrymme för en chatt", säger en taleskvinna.

Läs också: Nytt hemleveransnav för Jumbo i Heerenveen

stormarknader ser denna sociala uppgift som ett ansvar
Utskriftsvänlig, PDF och e-post