Nederländska förare anser att meddelanden på sociala medier som de får under körning är oviktiga (84%) och inte värda risken för böter (94%). Nästan hälften tycker att de är meningslösa och värdelösa. Ändå läser två tredjedelar av holländarna ett meddelande medan de cyklar eller kör, av nyfikenhet eller för att de tror att det kan vara viktigt. För mer än hälften av de som använder sin telefon i trafiken leder det till att sakta ner, svänga, missa en sväng eller till och med olyckor.

Detta framgår av Social Media Diary Survey som ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning (IenW) hade genomfört för medvetenhetskampanjen 'MONO'. Ministeriet uppmanar människor att sätta på telefonen "stör inte" under körning eller på annat sätt för att se till att de inte får aviseringar under körning. De orsakar distraktion och farliga situationer.

MONO -varningsåtgärd

IenW bad 1.200 trafikanter att föra dagbok i fyra dagar efter resan där de exakt beskrev hur många meddelanden de fick och skickade under resan, vad de handlade om och hur viktiga de var. För att konfrontera förare med resultaten av denna forskning och göra dem mer medvetna om riskerna höll polisen, IenW och ungdomsinformatörer från TeamAlert en varningskampanj för cyklister vid Erasmusbron i Rotterdam i morse. Minister Barbara Visser, minister för infrastruktur och vattenförvaltning var också närvarande. Under insatsen gav Rotterdam -polisen en varning för cyklister istället för böter. TeamAlert hjälpte människor att ställa in sin telefon till MONO -läge för stör ej när du är på språng.

”Denna forskning visar att överlägset majoriteten av meddelandena du får när du cyklar eller sitter i bilen kan vänta mycket bra. Även om du är nyfiken när du får ett meddelande, inser du att läsning och svar på det leder till farliga situationer. Så skydda dig själv och andra och kör MONO, med ögonen på vägen istället för din skärm. ”

Minister Barbara Visser för infrastruktur och vattenförvaltning.

Två tredjedelar läser meddelanden när de är på språng

Forskningen visar att sju av tio holländare får meddelanden eller aviseringar på sina telefoner när de sitter i en bil, cykel, skoter, moped eller lättmoped. Även om de i de flesta fall inte svarar, erkänner två tredjedelar att de läst dem ibland. Unga människor oftare än äldre. Meddelandena på vägen handlar ofta om sociala kontakter, möten, familj eller konversationer i gruppappar. Mer än hälften av förarna som använder sina telefoner i trafiken indikerar att något har hänt till följd av detta. De som nämns oftast var att sakta ner, slå av vägen eller svänga och reagera långsammare. I vissa fall ledde detta till en olycka eller böter från polisen. Åtta av tio respondenter ansåg att meddelandet inte var värt en sådan incident, enligt Centralregeringen

Läs också: Efter chattbussen nu också chattlådan

appar som är förbjudna bakom ratten
Utskriftsvänlig, PDF och e-post