Stadgarna för Uber och traditionella taxichaufförer kommer att anpassas, kvoten förblir på plats och minimisatser kommer att införas. Kort sagt, det är vad regeringen kommer att överväga under de kommande veckorna. Enligt SP -minister Vervoort ligger taxiplanen i linje med koalitionsavtalet. Det sätter tjänsten, komforten och servicen för användarna i centrum. Numerus clausus kommer också att behållas för att förhindra spridning av taxichaufförer.

Den taxi plan ger också en reglering för bokningssystem vars leverantörer har sitt säte i Belgien. De får inte kräva exklusivitet från förarna och måste vara transparenta i de kostnader de påför licensinnehavarna. Bokningssystemet kommer också att hålla ett register över förare, rutter och fordon. Ett av huvudmålen är att se till att förarna respekterar lagliga kör- och vilotider.

Dessutom kommer Brysselregionen också att utveckla en taxi -app själv. Eftersom regeringen tar för lång tid har Bryssel Taxi Fed, Collectif des Travailleurs du Taxi och Ingoboka-Taxi tidigare tagit fram en egen taxiplan. Ett av förslagen i den är att rekrytera 600 Uber -förare från vanliga företag som Victor Cab.

Läs också: Är förare tomma händer när Uber lämnar?

Taxi på Brysselgatan
Utskriftsvänlig, PDF och e-post