Omkring 200 VVB -förare protesterade högljutt på torsdagen i Bryssels centrum för ett nytt taxidekret. Enligt tidningen Tidning för persontransport chaufförerna, som arbetar för plattformar som bland annat Uber och Heetch, klagar på att regionregeringen fortfarande inte har ett nytt taxidekret efter sju år och att deras arbetssituation därför har varit osäker i åratal.

Aktivisterna, som körde via Kleine -ringen till Bryssels premiärminister Vervoorts (PS) kabinett på Regentlaan (den mest trafikerade delen av Bryssel ring) för att förstärka sin protest, efter en halvtimmes samråd - vilket enligt aktivister, gav ingenting - för kabinettet under mottot "vi är här och vi kommer att stanna här". Demonstrationen avslutades av polisen vid 14.00 -tiden. Inledningsvis skulle processionen köra vidare till Justice Palace, men det övergavs. Ett betydligt större antal demonstranter förväntades, vilket gjorde att trafikstörningarna inte var så illa. Från 08.30:11.30 till XNUMX:XNUMX stödde Uber och Heetch åtgärden genom att pausa sin egen app. Inga åkattraktioner kunde beställas.

"De vägrade att visa oss förordningen (det preliminära utkastet till den nya planen - red.)", Säger Fernando Redondo från Association Belge des Chauffeurs Limousines (ABCL), arrangören av demonstrationen. ”Innan vi kan se det måste det först godkännas av ministrarna. Vi kommer att sätta oss ner i morgon och personligen vända oss till alla ministrar innan de röstar om det. ”

Statsminister Vervoorts kabinett indikerade att under det korta samtalet hade endast de stora konturerna i det preliminära förslaget till förordning för taxireformen fastställts, men med eftertryck "med förbehåll för de diskussioner som fortfarande kommer att äga rum i regeringen". När förslaget till förordning har godkänts vid första behandlingen, lämnas det till de andra parterna. Limousinförarna känner tydligt att de inte hörs och meddelar spontana åtgärder för att stoppa trafiken. Brysselpolisen märkte också att det var mycket ilska bland förarna. Polisen kunde med svårigheter undvika impulsiva blockader.

Det är inte heller den första protesten från Uber- och Heetch -förarna. De demonstrerade också i centrala Bryssel i mars och maj 2020. Premiärminister Vervoort lovade sedan att arbeta snabbt med ett nytt taxidekret. Tidigare i år gav han deadline "innan sommaren". Strax före denna demonstration fanns taxiplanen plötsligt där. Huvuddragen är samma status för taxi- och plattformsförare, plattformarna är reglerade, det kommer att finnas en begränsning på antalet plattformsförare och minimipriser kommer att införas. Det är osannolikt att den nya lagen kommer att gälla i år.

Läs också: Statsminister Rudi Vervoorts taxiplan är klar

Utskriftsvänlig, PDF och e-post