Under de kommande åren kommer Flandern att få en helt förnyad transportmodell. Invånare i storstäder till invånare på det plana landet måste hitta sin väg inom den nya transportplanen. Spelaren som måste 'lösa' detta för det flamländska samhället är Via. Medan tjänster som Uber över hela världen har byggt företag som ständigt konkurrerar med städernas befintliga transportnät, ser Via en lukrativ nisch som riktar sig till - och samarbetar med - kommuner.

"Medan Uber kom till platsen i syfte att störa stadstransporter började Via arbeta med kommuner."

Monopolet med De Lijn kommer definitivt att upphöra. Det amerikanska företaget Via måste ordna framtidens kollektivtrafik i Flandern. Den flamländska regeringen har tecknat ett kontrakt med Via för att inrätta ett mobilitetscenter där du i framtiden kommer att kunna beställa alla typer av transportmedel via en app, webbplats eller telefon. Den flamländska regeringen går in i nästa fas nu när det har blivit känt att all flamländsk transport kommer att vara i utländska händer. Via hjälper till med planeringen och fungerar som en slags anställd mellan resebeställningen (från en app eller telefonsamtal) och förarna som faktiskt kör ett fordon. Det är ganska avancerad teknik som transportföretag traditionellt sett inte har gjort särskilt bra tidigare.

(texten fortsätter under bilden)
Foto: Andy Ambrosius (Via) - grundarna Daniel Ramot och Oren Shoval

'Vi kommer att ändra kollektivtrafiksystemet. Vi ska göra det bättre. Vi kommer att berätta för dig bättre sätt att använda den, men vi kommer också att gå in där och skapa nya transportformer, som mikrotransit. Vi ändrar hur fordon distribueras och hur förare är schemalagda för att göra systemet mer effektivt. ”

Daniel Ramot och CTO Oren Shoval blev vänner efter att ha rekryterats till ett israeliskt militärt forskningsprogram på XNUMX -talet. Idag är Ramot baserat i New York, medan Shoval arbetar från Tel Aviv.

Läs också  Lobbyns kraft: hur Uber och Bolt blockerar EU-skydd

Via vs Uber

Medan Uber kom till platsen bara några år tidigare med målet att störa stadstransporter, började New York-baserade Via arbeta med kommuner och inom befintlig infrastruktur. Resultatet: Via samarbetar nu med städer som Miami, Jersey City, Los Angeles, Winnipeg och Arlington, Texas, och erbjuder en mjukvaruplattform för on-demand "mikrotransit" -bussar, ruttplanering, förarschemaläggning, smartphone-appar och andra resurser som kan hjälpa till att locka resenärer till dessa transportsystem. Syftet är att få alla ur sin egen transport så mycket som möjligt och utnyttja de ”digitala” transportflödena. Företagets kundlista innehåller mer än 500 transportbyråer i 35 länder, och programvaran möjliggör åktjänster för äldre, rörelsehindrade, skolor och högskolor och till och med privata resor för företagskunder.

Genom att samarbeta direkt med lokala transportföretag, snarare än att bygga en faktisk taxitjänst, har Via försökt kontrastera sig med Uber och Lyft, som har haft spända relationer med vissa städer genom åren. Och medan Via förlitar sig på oberoende förare för de kommersiella färdtjänsterna som det driver i New York City och Washington, DC, städerna där Via -mjukvaruplattformen driver mikrotransitprogram för att fylla luckor i buss- och tågtjänster, drivs de billiga resorna med lokal taxi företag eller förare anlitade av staden.

"Det finns en grundläggande skillnad i den meningen att du i ett fall säger att kollektivtrafiksystemet är vad det är och jag ska hjälpa dig, resenären, att använda det på det mest effektiva sättet"

Via-företaget gör Uber-liknande TransitTech-appar anpassade för enskilda städer och pendeltrafikprogram för att schemalägga van-resor på begäran, hålla dem informerade om transportscheman och anslutningsmöjligheter och i vissa fall att köpa buss- och tågbiljetter i förväg. Det delar också passagerarbehovsdata som samlats in från appar för att hjälpa transportörer att anpassa busslinjer, hållplatser och tidtabeller dynamiskt, så ofta att det kan anpassa sig en eller två gånger i veckan för att anpassa förare och trafikmönster.

Läs också  Taxihack chockerar JFK, slutet på taxiplanen

Genom ekonomi

Enligt bladet forbes företaget har samlat in 650 miljoner dollar, inklusive 60 miljoner dollar i mars, från industrigiganter som Shell och Ferrari moderbolag Exor, tillsammans med många riskkapitalfonder. (Porsche är också en indirekt investerare genom Via förvärv av Fleetonomy.) Enligt Pitchbook är det nu värt 2,9 miljarder dollar. Årliga intäkter var 225 miljoner dollar 2019, det enda året för vilket data är tillgänglig, säger Pitchbook. Den stora majoriteten av detta, enligt Daniel Ramot, en av Via grundare, kommer från transporttjänster och kommunala myndigheter.

Ekonomiskt kan företaget snabbt hoppa till nästa nivå. Via kan vara lönsamt snart och kommer troligen att bli offentligt om några månader, enligt en person som är insatt i frågan. Ramot kommer inte att bekräfta en specifik plan, men har tidigare sagt att Via ska vara ett börsnoterat företag. ”Vi arbetar med städer och vi arbetar med transiteringsbyråersäger han till Forbes. ”De använder skattebetalarnas pengar för att tillhandahålla viktiga tjänster till människor. Jag anser att ett sådant företag bör omfattas av den granskning som den offentliga marknaden ger."

Läs också: Flamländskt mobilitetscenter i främmande händer

foto: Andy Ambrosius (Via)
Utskriftsvänlig, PDF och e-post