ANWB publicerar rapporten Safe Driving varje år. Uppgifterna från denna rapport kommer från Safe Driving Insurance. Varje år drabbas mer än 20.000 XNUMX trafikoffer av allvarliga skador. Och antalet trafikdödsfall har inte minskat de senaste åren. ANWB arbetar för trafiksäkerhet i vårt land och de vill minska antalet trafikolyckor. För fem år sedan startade ANWB en säker körförsäkring. 

Denna bilförsäkring fungerar som följer: ju säkrare du kör, desto mindre betalar du premie. Ett bra körbeteende belönas därför. Nu hör jag dig tänka, hur vet ANWB om någon kör säkert? De har två datakällor: en dongel (en liten låda som är ansluten till bilens OBD -port) och appen Safe Driving (kunden placerar en liten Bluetooth -sändare i sin egen bil). Baserat på faktorerna hastighet, böjningar, bromsning, acceleration och telefonanvändning avgör hur säker en person kör. 

De data som kommer ut ur detta är mycket användbara för ANWB. Säker körrapport visar bland annat att den genomsnittliga körpoängen för män och kvinnor är nästan densamma. Män får 76,4 och kvinnor 76,5, så diskussionen om att män kör bättre än kvinnor är en myt. Körpoängen är över 70 procent överallt i landet, men det som är slående är att i västra delen av landet är poängen lägre än i östra delen av landet. 

Orsaken till detta har förmodligen att göra med trafiken på vägarna och vägnätet i Randstad. Du kan också i detta rapport hitta körpoängen per ålderskategori och antalet åtgärder som hastighet, böjningar, bromsning och acceleration per 1000 km. Med denna beteendedata bidrar ANWB till säkrare trafik. Under vissa förutsättningar görs uppgifterna tillgängliga anonymt för vägmyndigheter. Ett exempel på detta är den framgångsrika piloten i Rotterdam.  

Läs också: Företag går samman mot cykelstölder

Mer än 20.000 XNUMX trafikoffer per år.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post