Holländarna bokar sin semester kortare och kortare före avresa och har betalat 60% mer för sin resa förra sommaren än andra år. Och även om det är stormigt med att boka soliga destinationer i Spanien, Grekland och Turkiet för de kommande höstlovet, har Nederländerna varit det klart populäraste semestermålet de senaste två åren.

Detta framgår av Zoover Vakantiemonitor, som analyserar sök- och bokningsbeteende för miljontals besökare på recensions- och bokningssajten Zoover. Under år utan corona är toppen i antalet semesterresebokningar i januari. På grund av osäkerheten om helgdagar och resebegränsningar har den toppen flyttat till sommaren i år, med ett litet dopp i juli. I sommar var det i genomsnitt fyra veckor mellan bokning och avresa. ”I resebranschen talar vi om en sista minut när folk lämnar inom sex veckor efter bokningen, så de fyra veckorna är anmärkningsvärt korta. Speciellt under sommarperioden, säger Lieneke Wijnia på Zoover. Även mot höstlovet bokar många bara i sista minuten för att vara säkra på att semestern kan fortsätta.

Slående är också den högre resesumman som holländarna spenderar på sin semester i år. Detta steg till i genomsnitt 2382 euro i sommar. Under de senaste åren var den genomsnittliga resesumman cirka 1500 euro, så det är en ökning med 60%. Detta berodde inte så mycket på semesterpriserna, som steg i maj och sjönk igen i juni.

”Nej, folk går verkligen efter mer lyx, till exempel 4- och 5-stjärniga hotell. En fjärdedel av bokningarna gjordes på 5-stjärniga hotell. Det här har aldrig varit så högt. De flesta bokar också all inclusive, så de behöver inte nödvändigtvis lämna orten. Men det är ett dyrare koncept. ”

Lieneke Wijnia från Zoover.

Zoover erbjuder 15.000 30 paketresor från nästan alla resebyråer och kan därför ge en tydlig indikation på bokningsbeteendet för semesterfirare. Varje år söker 3 miljoner besökare på webbplatsen efter semestermål. På detta sätt kan Zoover se vilka som är de mest populära länderna och regionerna. De tre mest bokade resorna har inte förändrats under det senaste kvartalet jämfört med föregående. Spanien är nummer ett, följt av Grekland och Turkiet. Ett skifte kan ses i de högst rankade länderna. Här har Portugal (8,99) tagit över ledningen från Dominikanska republiken. Turkiet ligger fortfarande på andra plats (8,8), följt av nykomling Österrike (8,47).

”Portugal har länge varit bland de fem bästa bokade länderna. Det har ofta småskaliga och lyxiga boenden och är tystare än andra semesterländer. Österrike har blivit mer populärt bland bilhelger i år. Det är relativt nära och har mycket utrymme och natur. Det passar bra i dessa tider. ”

Lieneke Wijnia från Zoover.

Ändå har Nederländerna varit och är fortfarande det mest populära semestermålet sedan förra året. Det leder också topp 3 på bilhelger, före Frankrike och Italien. Jämfört med pre-corona-året 2019 visar Nederländerna en tillväxt på 22%. Inom Nederländerna syns skift. Där Limburg var den mest populära regionen tidigare år, är det i år Gelderland. Under det senaste kvartalet förflyttade Noord-Brabant och Overijssel nummer tre Zeeland till femte plats. Nederländernas popularitet ger Zoover bekräftelse för att göra en ny start med Zoover Awards nästa år. De årliga offentliga priserna för semestermål delas ut digitalt i januari 2022.

Läs också: ANWB är redo för vintern med Reiswijzer

Familjen på väg till stranden.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post