Det finns fortfarande inga utsikter för omstart av nattfärderna för den delade taxitjänsten Collecto, som enligt branschpublikationen Personenvervoer Magazine har avbrutits sedan den första avstängningen i Brysselregionen. Collecto är normalt en kollektiv taxitjänst tillgänglig sju dagar i veckan mellan 23:6 och XNUMX:XNUMX i Bryssel-huvudstadsregionen. Avsaknaden av omstart bekräftades för BRUZZ av VD för Taxis Verts, Jean-Michel Courtoy. Det är inte möjligt på grund av de aktuella koronaåtgärderna, säger chef och ursprungliga initiativtagare Taxis Verts. "Du kan inte garantera social distans mellan främlingar i en gemensam taxi." Förutom coronaproblemet finns det ett annat problem: Taxi Verts har för närvarande inte tillräckligt många förare att göra det normala arbetet och köra Collecto.

Kollektivtaxierna kompletterar STIB: s nattbussnät Noctis, som bara fungerar på helger. Under normala omständigheter betjänar Collecto mer än 200 avgångspunkter (ligger vid STIB -hållplatserna). Collecto tillhandahåller en resa från ett Collecto -stopp till en hemadress för 5 € per person och resa för MOBIB -abonnenter (eller 6 € för dem som inte har en STIB -prenumeration).

Taxicentrale Taxis Verts vann återigen anbudet för driften av den innovativa nattetidstaxitjänsten Collecto under natten under fem år. I början av 2019 meddelade premiärminister Vervoort (PS) att ytterligare säkerhetsåtgärder skulle införas efter att en student anklagat en falsk Collecto -förare för våldtäkt. Två månader senare stängdes Belgien av som en följd av den globala coronapandemin. Utan nattliv och senare med utegångsförbud hade taxitjänsten nattetid lite existensberättigande.

Men även om cateringbranschen har öppnat igen sedan juni och danshallarna och nattklubbarna sedan förra helgen har Collecto ännu inte startat om. Och en omstart syns inte direkt, säger Courtoy. ”Vi har regelbundna konsultationer med Bryssel Mobility om tjänsten, men på grund av coronaåtgärderna och särskilt” social distansering ”är det för närvarande omöjligt att driva en kollektiv taxitjänst, där främlingar delar taxi tillsammans, säger Courtoy. "Munmasker räcker inte, passagerarna är alldeles för nära varandra och vi kan inte garantera avståndet."

Collecto är lite av ett fall mellan de två, berättade Courtoy tidigare för BX1. Enligt sändaren kommer Taxis Verts att träffa statsministern Rudi Vervoorts (PS) kabinett inom tio dagar för att titta på framtiden. Det finns också ett annat problem, som Courtoy erkänner men inte nu kallar nyckelfrågan: efter spärrarna använder Taxis Verts ännu inte tillräckligt med förare för att köra Collecto utöver sin normala verksamhet.

Läs också: Bristen på taxichaufförer fortsätter att greppa sektorn

Nattlivet i Brysselregionen drabbades hårt av pandemin
Utskriftsvänlig, PDF och e-post