Många vanliga bussar är nu utrustade med säkerhetsbälten för passagerarna. Det är därför obligatoriskt att faktiskt sätta på dem, men detta tas nästan aldrig med i beräkningen. Att inte göra det kan dock inte bara resultera i böter på 149 euro, i en olycka är passagerare utan säkerhetsbälte vanligtvis mycket sämre, och försäkringen kommer troligen att betala ut ännu mindre.

Säkerhetsbälten: vi har gjort det nästan automatiskt i nästan femtio år. Med introduktionen av det så kallade obligatoriska säkerhetsbältet 1975 var det bara nödvändigt framför bilen, sjutton år senare var det också passagerarnas tur i baksätet. Senare, bara under detta århundrade, dök de första säkerhetsbältena upp på allmänna bussar, efter att de också fick köra 80 kilometer i timmen istället för 100. Sedan dess har kravet på säkerhetsbälte också gällt där. Alla som någonsin har suttit på en buss vet att nästan ingen bryr sig om det.

”Vi har helt enkelt ingen aning, bokstavligt och bildligt: ​​förarna själva ser väldigt dåligt om människor har på sig säkerhetsbälten. Och det finns inga siffror eller signaler ännu, eftersom våra QLiners började köra i 2019 kilometer i timmen på motorvägen 100. Att ha busschauffören påpeka för varje passagerare att han eller hon måste bära säkerhetsbälte vid ombordstigning är naturligtvis inte genomförbart i praktiken. Bälteskravet beskrivs dock på informationsskärmarna i bussen, det finns klistermärken som uppmärksammar det, och du kan naturligtvis också se själva säkerhetsbältena. Så du kan inte riktigt missa det. Men även då är det allas eget ansvar att ta på det bältet. Men om det faktiskt görs av varje passagerare på varje resa, är förstås frågan, vi vet helt enkelt inte. Ibland finns det OV-BOA på bussen som kan hålla ett öga på den. Men ja, om du ser dem komma in kan du naturligtvis snabbt ta på dig säkerhetsbältet ... ”

Bonnie Wiersma från QBuzz Groningen och Drenthe.

Att sitta i en bil eller buss utan säkerhetsbälte kan inte bara resultera i böter på 149 euro, det kan också kosta dig liv eller hälsa. Regissör Frederik Lieben av personskadebyrå JBL & G i Amsterdam: ”När kravet på säkerhetsbälte infördes på 60 -talet beräknade Foundation for Road Safety Research redan att risken för dödsskada vid en olycka vid användning av säkerhetsbälte minskar med mer än 30 procent, risken för allvarlig skada med minst XNUMX procent. Människor som kastas från bilen i en olycka dör tre gånger så ofta som personer som hålls fastspända i bilen av säkerhetsbältena. ”

Förutom dödsfall, allvarliga skador och böter på 149 euro, kan det ha en annan negativ effekt att inte bära bilbälte, varnar Lieben: säkerhetsbältesrabatt. ”Låter som en fördel, men det är det verkligen inte. Bälterabatt tillämpas av försäkringsgivaren om det visar sig att någon inte hade säkerhetsbälte vid en olycka och (delvis på grund av detta) skadades allvarligt eller allvarligare. Den som inte hade bälte befinner sig delvis skyldig till sin egen skada, och då betalas endast en del av hans eventuella ersättning. Vanligtvis är det cirka 25 procent som dras av. Den som medvetet och villigt kliver in i bilen med en uppenbart berusad förare och inte tar på sig säkerhetsbältet, kan räkna med en säkerhetsbälte på upp till 40 procent vid en olycka. ”

Läs också: Bristen på taxichaufförer fortsätter att greppa sektorn

Många bussar idag är utrustade med säkerhetsbälten.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post