Paketreseleverantörer varnar inte kunderna om de ekonomiska riskerna med semester till områden där en orange reseråd gäller vid bokningstillfället på grund av corona. Enligt Konsumentförbundet undviker reseorganisationerna således sin lagliga vårdplikt och information, rapporterar föreningen på grundval av ett urval av reseorganisationer.

Skåpet rekommenderar inte nödvändiga resor till orange områden. Detta innebär att resenärer på orange destinationer måste betala för eventuell återvändande eller avbokning själva, men det är inte känt för många semesterfirare.

Föreningen undersökte ANWB Reizen, Corendon, Expedia Travel, KLM Holidays (AirTrade), Prijsvrij, Sunweb, The Travel Club, Tix.nl, TUI och Dé VakantierDiscounter. Endast KLM Holidays informerar aktivt kunder om risken att resa till ett område som har förklarats orange av corona, säger föreningen. Reseklubben och TUI säger att resenärer kommer att få pengarna tillbaka om resoråd är negativa, men säg inte att detta bara gäller om området var gult eller grönt vid bokningstillfället.

Enligt Konsumentförbundet är de erbjudna reseförsäkringarna inte heller bra. Till exempel rekommenderar ANWB, Corendon, Expedia och Sunweb försäkringar som inte täcker resor till orange områden. Det är också oklart hur aktuella villkoren för försäkringarna är. Många försäkringsbolag täcker nu resor till orange områden, enligt facket.

Konsumentförbundet vill att resebyråer organiserar sin försäkringsinformation och uppmanar resenärer att jämföra försäkringar ordentligt. Facket har delat resultaten av urvalet med tillsynsmyndigheten för den nederländska myndigheten för konsumenter och marknader. Reseparaplyorganisationen ANVR har också ombetts att påpeka sina skyldigheter gentemot medlemmarna.

ANWB har nu informerat medlemmarna via e -post om att reseförsäkringen helt täcker resor till destinationer som hade orange eller rött reseråd på grund av corona. Enligt ANWB har begränsningen redan tagits bort från och med den 21 september. Avslappningarna gäller inte avbokningsförsäkringen, säger ANWB. Avbokningskostnader täcks om en resenär eller någon av resesällskapen drabbas av corona -viruset.

Sunweb meddelar att det för närvarande inte genomför resor till orange områden. Kunder kan redan boka resor till orange områden, till exempel Turkiet och Egypten, sade en taleskvinna.

Läs också: Fler trafikböter andra kvartalet 2021

PCR
negativt PCR -testresultat
Utskriftsvänlig, PDF och e-post