Nyligen öppnade PostNL: s vd Herna Verhagen och Constantijn van Oranje ett robotsorteringscenter för små paket i Nieuwegein. Det innovativa sorteringscentret, utrustat med olika robotar, är unikt i Europa och specialutrustat för sortering och nationell distribution av små paket. Att utöka leveransförmågan står högt på agendan hos PostNL. Tidigare i år öppnade PostNL ett vanligt paketsorteringscenter i Westzaan. Paketen som bearbetas i det nya sorteringscentret är i storlek med en stor skokartong eller mindre. Små förpackningar innebär mindre förpackningsmaterial, mindre luft och mindre koldioxidutsläpp.

”Genom att bearbeta små paket separat i detta sorteringscenter skapar vi mer kapacitet i de 26 andra paketsorteringscentren. Den maximala kapaciteten för detta robotiska sorteringscenter är lika med kapaciteten för fem normala sorteringscentra. På så sätt är vi redo för den fortsatta tillväxten av e-handel och service för våra företagskunder och konsumenter. ”

Director Parcels Liesbeth Kaashoek.

Robotar och data

PostNL använder mer och smartare data, digitalisering och robotisering. Sorteringsprocessen i sorteringscentret för små paket använder olika innovativa verktyg och tekniker, till exempel 175 robotar för intern transport, robotarmar för att höja paketen och påfyllningsstationer. På så sätt kan små paket sorteras 24/7. Med intelligent programvara kan varje paket följas exakt inom sorteringscentret.

Att göra e-handelskedjan mer hållbar

Det är PostNLs ambition att göra e-handelskedjan mer hållbar med partners och innovationsstart-ups och skala-ups. Det är därför PostNL nyligen lanserade ett innovationsprogram i samarbete med Deloitte i närvaro av Constantijn van Oranje, som tillsammans med Techleap är engagerade i det nederländska teknikekosystemet för att hjälpa ambitiösa och lovande nederländska teknikföretag att växa nationellt och internationellt. Målet med innovationsprogrammet är att göra hela e-handelskedjan mer hållbar, från utcheckning i webbutiken till leverans till dörren. På detta sätt vill PostNL bättre möjliggöra för företagskunder och konsumenter att göra hållbara val. PostNL vill uppnå detta genom att ta bort luft från förpackningar, leverera ännu mer effektivt och grönare, minska avfall genom att fokusera på färre returer och göra cirkulära lösningar enklare.

Läs också: Ytterligare kontroller av telefonanvändning under körning

PostNL
PostNL paketleverantör sorterar paket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post