Vissa kallar det utpressning, eftersom Ryanairs senaste drag är väldigt likt dem. Upprörda Ryanair-kunder har anklagat budgetflygbolaget för dessa metoder efter att ha nekats vid incheckningen att ta flyg på grund av tidigare omtvistade återbetalningar. Kunder till det irländska lågprisflygbolaget hävdar att de var förbjudna att boka Ryanair-flygningar tills de först har "återbetalats" för inställda resor under Covid-pandemin.

"boka tillbaka"

Kunder hos vissa kreditkortsföretag, till exempel Amex, Mastercard och Visa, kan använda återkrav för att återställa ifrågasatta betalningar på sina betalkort, kredit- och betalkort. Enligt moneysavingexperts.com säger dessa kunder att flygbolaget är mer benägna vägrade återbetalning för flygningar de inte tog på grund av utrikes-, samvälds- och utvecklingskontorets (FCDO) råd att inte resa.

Eftersom Ryanair inte ville återbetala genomförde de återbetalningen eller den så kallade återbetalningen via ett kreditkort för att få tillbaka pengarna. Processen används oftast när ett företag vägrar återbetalning. På frågan ingriper kortbolaget för att återkräva pengarna från leverantörens bank. Men för att använda återkrav måste du först bevisa att du försökte få en återbetalning och att din begäran avslogs. Kunder måste lämna in ett krav inom 120 dagar efter köpet eller betalningen för tjänsten.

(texten fortsätter efter bilden)

Personalekonomiska experter har beskrivit beslutet att blockera människor från att flyga över återbetalningen som "upprörande", medan en Ryanair -kund på sociala medier anklagade budgetflygbolaget för "utpressning". Ryanair har försvarat beslutet och sagt att det har rätt att stoppa passagerare som flyger om de är skyldiga företaget pengar.

Medan vissa länder på transportdepartementets reselista var markerade som gröna eller orange, var det ibland förbjudet att flyga till dessa länder genom separata FCDO -riktlinjer, vilket ofta ogiltigförde reseförsäkringar. Det innebar att även om kunderna kände sig tvungna att inte resa, fortsatte flygen ändå. Och Ryanairs villkor anger att det inte kommer att ge återbetalningar till kunder som frivilligt väljer att inte resa på flyg som fortfarande går.

Det finns en liten minoritet av passagerare som köpte icke-återbetalningsbara biljetter på Ryanair-flygningar som var enligt schemat under Covid-19, men valde att inte resa och sedan behandlade återbetalningar via sitt kreditkortsföretag. Dessa passagerare måste betala av sin utestående skuld innan de kan flyga med Ryanair igen. Vissa kan vara sympatiska mot flygbolaget, eftersom det kostade de ursprungliga flygningarna som gick igenom och dessa passagerare valde att inte ta. Ändå har resebranschen tappat all sympati för hur det har hanterat semesterfirare under pandemin.

Läs också: Reseleverantörer varnar inte för ekonomiska risker

Ryanairs verkställande direktör Michael O'Leary
Utskriftsvänlig, PDF och e-post