Amsterdams kommun har ännu inte tillräckligt beaktat konsekvenserna för kollektivtrafiken av att sänka maxhastigheten, säger Rover Amsterdam i ett brev till kommunen. Rover fruktar extra kostnader och längre restider.

Amsterdams kommun vill sänka maxhastigheten inom staden från 50 km/h till 30 km/h. Även om Rover välkomnar denna åtgärd, bör konsekvenserna för kollektivtrafiken ses över på nytt. När allt kommer omkring är kollektivtrafiken det säkraste transportsättet. Rover Amsterdam vill därför att kollektivtrafiken ska bli snabbare snarare än långsammare, för att göra restiden mer attraktiv. Bilar kommer snart att kunna ta en omväg på ringvägen A10 eller på vägar där maxhastigheten fortfarande är 50 km/h. Mer uppmärksamhet bör därför ägnas åt kollektivtrafikens konkurrensställning.

Rover Amsterdam argumenterar därför för ett undantag för kollektivtrafik från den reducerade maxhastigheten i vissa fall, särskilt för upptagna linjer. Detta kräver anpassning. Mer prioritet måste också ges till kollektivtrafikflödet. Med prioritet vid trafikljus och fler gratis spårvagns- och bussfält skulle kollektivtrafiken inte bli så långsammare av minskningen av den totala hastighetsgränsen. Det vore inte bra om hållplatser avskaffades för att hålla hastigheten hög, eftersom sedan gångavstånden för passageraren skulle öka.

Rover Amsterdam varnar för att driftskostnaderna kommer att öka kraftigt för kollektivtrafikföretagen eftersom resorna kommer att ta längre tid, vilket innebär att fler spårvagnar och bussar måste sättas in och köpas. Alternativet är att frekvenser måste sänkas eller linjer avbokas - vilket i sin tur kostar resenärer och därför leder till mindre intäkter för transportörerna. Skulle restiden verkligen öka, kommer Rover att be Amsterdam kommun att ersätta de extra kostnaderna. Om passagerare i kollektivtrafiken inte längre beaktas, förutser Rover stora problem för resenärer och kollektivtrafikföretag i och runt staden.

Läs också: Rover förstår vikten av ett bra kollektivavtal

GVB Amsterdam
Utskriftsvänlig, PDF och e-post