Jobbsökningen fortsätter för många taxichaufförer, av vilka många inte ens är i ordning med tillstånd. Det är kvar från de senaste kontrollerna. Lördag ILT höll en gemensam taxikontroll med Royal Netherlands Marechaussee på Schiphol. 20 taxibilar kontrollerades här. Ett arbetsstopp upphörde 4 gånger, 1x arbets- och vilotider registrerades inte och 1x olaglig körning gjordes på BSN. Ett konstant katt- och musspel som har varit en törn i sidan för många andra entreprenörer i flera år, eftersom vi i Nederländerna fortfarande inte kan få bort dessa "cowboys" för alltid. Den vanliga boten för mustascher är 4.300 XNUMX euro och dessutom är ILT en belastning under obligatorisk betalning (LOD). Detta innebär att vid upprepning kommer ett böter på 10.000 40.000 euro åt gången, med högst XNUMX XNUMX euro.

Olaglig taxitransport kallas populärt 'mustascher' eller 'svart taxi'. Dessa är leverantörer av taxitransporter som inte har den licens som krävs (utfärdat av Kiwa Register BV). Inspektionen för miljö och transport (ILT) och polisen övervakar taxitransporter. De senaste siffrorna från SCB visar att vi för närvarande har 11.065 10.620 taxibolag i Nederländerna, varav XNUMX XNUMX är fysiska personer. Detta innebär att sektorn fortfarande huvudsakligen består av "enstaka brännare". Företagets befolkning är en ögonblicksbild den första dagen i varje kvartal. I samma kvartalsövervakning av SCB verkar det som att den kraftiga nedgången i taxitransporter är över.

Efter utbrottet av coronapandemin och det virtuella stoppet för flygpassagerartransporter från mars 2020 återhämtar sig luftfartsindustrin långsamt. Under andra kvartalet 2021 reste 3,9 miljoner passagerare till och från de fem nationella flygplatserna i Nederländerna. Det är mer än fyra gånger så många som under samma period ett år tidigare, men fortfarande nästan 18 miljoner färre passagerare än under andra kvartalet 2019.

snorder

Snörjarverksamhet överförs också till skattemyndigheterna. Om förmånsbedrägerier upptäcks rapporteras det till UWV av kommunen (social utredning). Att använda snorkare kan också få konsekvenser för andra. Vid signaler om underlättande av olaglig taxitransport av inspektionen och kommunerna informeras cateringföretagare om konsekvenserna av detta, både muntligt och skriftligt (BIBOB -lagen). Passagerare av snorkare är (ännu) inte straffbara. Om du använder en svart taxi, tänk på att den kanske inte är tillräckligt försäkrad. Och att du måste ordna annan transport under en inspektion. 

Du kan anmäl olaglig taxitransport (snorder/svart taxi) vid ILT. Baserat på mottagna signaler och fynd skickar inspektionen brev till misstänkta snarkare och påpekar konsekvenserna om olaglig verksamhet fortsätter. Om det visar sig att snarkaren redan har varnats via ett informationsbrev, att han är en upprepad gärningsman eller att han har gripits i dådet, får detta allvarliga konsekvenser.

Läs också: Europäische Taxi Messe flyttar till Essen

Schiphol hall 3
Utskriftsvänlig, PDF och e-post