Det är redan höst ett tag, tyvärr åtföljs detta ofta av mörka dagar. Du har säkert också märkt att det blir mörkt tidigare och tidigare på morgonen och är ljust senare på morgonen. Natten till lördagen den 30 oktober till söndagen den 31 oktober ställs klockorna igen, så dagarna blir ännu kortare för oss. Det kommer att ta ett tag men 21 december är årets "kortaste dag", denna dag är tiden kortast mellan soluppgång och solnedgång. 

De mörka dagarna gör att människor i trafiken är mindre synliga. Hur ofta ser du att en cyklist precis i tid som cyklar dit utan belysning, livshotande och en stor irritation för många bilförare. Regeringen uppmärksammar därför kampanjen "På i mörkret" varje år. 

Trafiksäkerhetskampanjerna från ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning (IenW) och dess partners genomförs under paraplyet "Kom säkert hemma". Det är viktigt att du visar dig bra i trafiken. Detta är extra viktigt för cyklister, ljusa kläder och cykelbelysning är mycket viktigt och ser till att du är tydligt synlig för andra trafikanter. Naturligtvis säkerställer bra belysning för din cykel också att du ser mer på vägen framför dig än utan belysning. 

Bra belysning på din cykel och ljusa eller ljusa kläder minskar risken för olyckor. Enligt Säker trafik Nederländerna 95 procent av cyklisterna tycker att det är farligt att cykla i mörkret utan ljus. Det verkar som om cyklister i Utrecht, Rotterdam, Haag och Amsterdam har sina cykellampor tändare mindre än i andra städer. Det verkar också som om unga och unga vuxna är relativt mindre benägna att ha cykellampor tända än äldre.

Läs också: Gratis tågkort för att resa runt i Europa

Cykelbelysning är mycket viktigt.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post