Under en omfattande verkställighetsåtgärd tisdagen den 12 och onsdagen den 13 oktober i Limburg fann Mänskliga miljö- och transportinspektionen (ILT) flera allvarliga överträdelser av lastbilen. ILT övervakar detta eftersom överbelastning leder till risker för trafiksäkerheten och skador på infrastrukturen. Dessutom skapar det orättvis konkurrens gentemot transportörer som överensstämmer med reglerna.

Reglerna följde i stort sett

Under insatsen kontrollerade inspektörer från ILT totalt 306 fordon. ILT hittade 18 överträdelser. Dessutom utfärdades 24 varningar för mindre överskridanden. Inspektör Sander Bijkerk är inte missnöjd med dessa siffror. ”Det är bra att se att de flesta bärare följer reglerna för maximal belastning. Det fanns dock ett antal allvarliga kränkningar. Två lastbilar fick lossa på A2 nära Maastricht, eftersom de hade 33% respektive 27% mer totalvikt än vad som var tillåtet. Detsamma gällde ett fordon vi kontrollerade vid Elsloo. Den här lastbilen var 32% och 30% för tung på de två bakre axlarna. ” Transportföretagen kan se fram emot böter, Åklagarmyndigheten avgör hur hög den är.

”Under kampanjen besökte vi företag som har vägbroar för inkommande och utgående transporter. Här övervakade vi vägningarna på plats och tog historiska data för vidare inspektion. Vi kollade också förbi lastbilar på olika Limburg motorvägar med hjälp av vägningsslingor i asfalten. Om en överbelastad lastbil detekterades via vägningsslingan tog ILT-inspektören den för en uppföljningskontroll på en vägningsplats. Vi har också arbetat med ett mobilt vägningssystem på ett antal speciella platser, till exempel i Beatrixhaven i Maastricht. ”

Inspektör Sander Bijkerk.

Riktad kontroll genom föranalys

Kontrollerna fokuserade främst på transportörer av lösa (råmaterial) som sand, jord och grus, den så kallade tipptransporten. Under förberedelsen av denna åtgärd gjorde ILT en preliminär analys av data från vägningsslingorna på motorvägarna och vägbrodata från olika företag i Limburg. Sander Bijkerk: ”Detta gjorde att vi kunde fokusera kontrollerna på företag där det visade sig att överbelastning sker oftare. Vi kunde alltså skona de företag som följde reglerna. ”

Trafiksäkerhet

Syftet med verkställighetsåtgärden i Limburg var att främja efterlevnaden av reglerna för maximal last. Sander Bijkerk: ”En överbelastad lastbil medför olika risker. På grund av en längre bromssträcka, en överbelastad konstruktion och instabilitet är en olycka i ett litet hörn. Med alla tillhörande konsekvenser för föraren, andra trafikanter och infrastrukturen. ”

ILT har åtagit sig att säkra, rättvisa och hållbara vägtransporter. Underlåtenhet att följa reglerna för arbets- och vilotider, lastning eller cabotage leder till orättvisa konkurrensförhållanden mellan transportörer. Dessutom kan olyckor i vägtransporter inträffa på grund av förarens trötthet eller överbelastning. Och bristande efterlevnad av reglerna kan skada vägnätet och luftkvaliteten, enligt Mänsklig miljö och transportinspektion.

Läs också: Bussförare lockade iväg som lastbilschaufförer

Lastbilar kontrollerades av ILT.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post