Tusentals företag och privatpersoner måste fortfarande registrera sina (jordbruks) anläggningsfordon. Om de inte gör det före den 1 januari 2022 får de inte längre använda sitt fordon på vägen efter det. För närvarande har bara hälften av de förväntade 550.000 XNUMX fordonen registrerats.

RDW har sett en ökning av antalet ansökningar de senaste veckorna, men fortfarande otillräckligt för att lita på att alla fordon har registrerats före den 1 januari 2022. I juli, augusti och september begärdes sammanlagt nästan 125.000 250.000 registreringar för jordbruks- och skogstraktorer, mobila redskap och bogserad utrustning. Under de senaste elva veckorna måste mer än XNUMX XNUMX fordon fortfarande registreras.

”Vi fruktar att det finns en betydande ekonomisk förlust för företag som inte registrerar sina fordon före den 1 januari. Eftersom dessa fordon inte längre är tillåtna på allmänna vägar kan de inte längre göra sitt jobb. För om till exempel en grävmaskin eller sopmaskin inte är tillåten på vägen blir det väldigt svårt att utföra sin uppgift. Om ett sådant fordon hamnar på allmän väg riskerar ägaren böter. Dessutom är fordonet mindre intressant för köpare. ”

Konverteringschef Rob van Dokkumburg.

Enkel registrering online

Du kan registrera dig online till och med 31 december och kan ordnas på detta sätt om nödvändig fordonsdata har samlats in i förväg. Kostnaderna är endast 18 € per registrering. Registrering kommer fortfarande att vara möjlig från den 1 januari 2022, men en inspektion kommer att krävas på en av RDW: s inspektionsstationer. Kostnaderna är minst 140 euro.

Registrering av rörliga redskap ligger betydligt efter

I synnerhet ligger antalet mobila utrustningsregistreringar (MMBS) avsevärt efter. I slutet av september hade mindre än 40% registrerats. Detta gäller fordon som grävmaskiner, hjullastare, sopmaskiner, gaffeltruckar, terminaltraktorer och breda gräsklippare, men även turisttåg och nygodkända fordon. Det verkar som att ägare till denna grupp av fordon inte alltid är medvetna om att deras fordon måste registreras.

”Tumregeln är: om fordonet nu har en stympad triangel är det stor chans att det måste registreras. Detta är fallet om fordonet ännu inte har registreringsnummer, har hjul och motor, används på allmän väg och kör snabbare än 6 km/h. Det finns också några få undantag. För att hjälpa ägare som är i tvivel finns det ett beslutshjälp på RDW: s webbplats. ”

Konverteringschef Rob van Dokkumburg.

Traktorer och bogserad utrustning

57.951 58 jordbruks- och skogstraktorer registrerades under det senaste kvartalet. Detta resulterade i totalt 43.836% av det förväntade antalet registreringar för denna fordonskategori. Registreringsskyldigheten gäller inte bara de stora kraftstationerna, utan även minitraktorer måste registreras. Av jordbruks- och skogsvagnar och utbytbar bogserad utrustning registrerades 25 56 under tredje kvartalet, en ökning med 40%. Detta ger denna kategori till 25% av den förväntade totalen. Du får endast köra med en maxhastighet på XNUMX km/h med bogserad utrustning som är registrerad och har en gul registreringsskylt. Utan släpregistrering är kombinationens maximala hastighet XNUMX km/h.

Registrera nu

Att skjuta upp registrering till sista minuten kan leda till att registreringen inte slutförs före den 1 januari, eftersom väntetiderna vid RDW sannolikt kommer att öka. Van Dokkumburg: "RDW: s råd är därför: ansök om registrering nu, så att registreringsbeviset tas emot före den 1 januari." Sedan kan ägaren också ta bilen på vägen från den 1 januari, så att arbetet kan fortsätta.

Läs också: Rover Amsterdam vill ha ett undantag från 30 km/h för kollektivtrafik

Klippa traktor.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post