Cykling är och förblir en populär aktivitet och elcyklar är särskilt populära. Det uppskattas att det finns cirka 23 miljoner cyklar i Nederländerna. För tjugo år sedan var detta antal fortfarande 16 miljoner. Det beräknas att det i början av 2021 fanns nästan 2,5 miljoner elcyklar i vårt land. Fler och fler människor köper en elcykel, medan den här cykeln "tidigare" ses som något för över 50-talet eller äldre, är det nu väldigt normalt och ungdomarna cyklar också runt. Många elcyklar betyder också många batterier. Vet alla faktiskt vad de ska göra med det där cykelbatteriet om det till exempel är trasigt eller slut? 

Om batteriet på din elcykel inte längre fungerar ska du absolut inte slänga det i papperskorgen. Batteriet innehåller skadliga ämnen för människor, djur och miljö. Cykelbatteriet innehåller alla typer av metaller som aluminium, nickel och koppar. Dessa metaller återanvänds om du återställer ditt gamla batteri till rätt plats. Du kan lämna in ditt gamla batteri på en cykelbutik eller på återvinningscentralen i kommunen där du bor. Om cykelaffären är ansluten till Stibat samlas batterierna in av särskilt auktoriserade förare. 

Batterierna skickas till sorteringscentret för Stibat och där sorteras de efter kemisk sammansättning. Det finns tre typer av cykelbatterier: NiCd-batterier, NiMh-batterier och litiumjonbatterier. Härifrån skickas de sorterade cykelbatterierna till olika återvinningsanläggningar i Europa. I återvinningsanläggningarna males batterierna helt till granulat och sedan placeras granulerna i en vakuumugn. Värmen från ugnen behövs för att extrahera metaller från batterierna. Till exempel är glasögonbågar och kranar tillverkade av de metaller som utvinns från cykelbatterier. Det restavfall som finns kvar från batteriet återanvänds också till exempel för asfalt.

Läs också: Test med cykelplats i tåg är en flopp

Det finns uppskattningsvis 2,5 miljoner elcyklar i Nederländerna.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post