Transavia har erhållit tillstånd från den marockanska regeringen att genomföra ett begränsat antal repatrieringsflygningar. Flygförbudet för bland annat Nederländerna hade trätt i kraft tidigare. Den 22 och 23 oktober går det flyg från Marrakech till Amsterdam. Flygbolaget Transavias första repatrieringsflyg med resenärer strandsatta i Marocko landade på Schiphol natten från fredag ​​till lördag runt klockan 01.30. Enligt en taleskvinna fanns ett hundratal skadade resenärer i planet. 

Transavia varnade nyligen för att de tio flygningarna förmodligen inte räcker för att få alla som vill återvända till Nederländerna. På fredagskvällen landade även ett flyg från Marocko i Bryssel, med 78 holländare ombord. De förs till Nederländerna med buss från den belgiska huvudstaden. Dessa repatrierade personer hade åkt till Marocko genom resebyrån TUI.

Det finns i nuläget ingen aning om när flygförbudszonen kommer att hävas. Det finns en flygförbudszon mellan Marocko och Nederländerna, Tyskland och Storbritannien. Den marockanska regeringen tog det beslutet på grund av coronasituationen i de tre länderna. Som ett resultat har ett okänt antal holländare fastnat i Marocko. Utrikesministeriet råder resenärer från Marocko att snabbt leta efter en alternativ väg. Den plötsliga åtgärden orsakade stor bestörtning i den holländsk-marockanska gemenskapen. 

Läs också: Kör på flyg till Nordafrikanska Marocko 

Transavia flottan
Utskriftsvänlig, PDF och e-post