Det holländska bensinpriset har stigit ytterligare de senaste veckorna, efter att mer än 2 euro per liter fick betalas i början av denna månad. Priset närmar sig nu 2,10 euro per liter, enligt uppgifter från konsumentkollektivet UnitedConsumers.

Det genomsnittliga rekommenderade detaljpriset för en liter E10 (Euro95) är nu 2,091 1,120 euro, rapporterar organisationen som dagligen övervakar rekommenderade priser för fem stora oljebolag. Utöver bensinpriset är även priserna på gasol och diesel rekordhöga. För en liter gasol ska betalas 1,754 XNUMX euro. En liter diesel kostar XNUMX XNUMX euro.

Den senaste tidens prisökningar beror på de stigande oljepriserna. Nu när den globala ekonomin återhämtar sig från coronakrisen ökar efterfrågan på olja i snabb takt. Men oljeproducenternas kapacitet har släpat efter.

Pumpägare kan avvika från oljesektorns rekommenderade priser. Bilister brukar betala mest på bensinstationer längs motorvägen. Enligt prisjämföraren fuel-finder.nl är det fortfarande möjligt att tanka E10 för 1,80 euro per liter vid några billiga pumpar i provinsen Groningen.

De höga oljepriserna är särskilt irriterande för oljeköpare, för de oljeproducerande länderna innebär det att oljefat genererar mer pengar. Det är därför oljekartellen OPEC och dess allierade inklusive Ryssland tidigare denna månad valde att hålla fast vid befintliga planer för en gradvis månatlig ökning av oljeproduktionen. De ville inte öka sin produktion extra snabbt.

Läs också: Grönt bränsle är orsaken till bensinkrisen

Höga oljepriser är särskilt irriterande för oljeköpare
Utskriftsvänlig, PDF och e-post