I ett svar på Quinten Ademas "smarta" app twittrade Saskia Kluit, ordförande för Rover och ledamot av Senaten för Groenlinks, "den här typen av snabba killar förstör allt som gör (e-)cyklar till en social framgång: ett hälsosamt och säkert sätt att röra sig genom staden (även för andra).Hastighetsfunktionen har gjort Moofer, som appen har fått namnet, till en hit. Appen ligger högt upp på de holländska listorna Apple App Store och Google Play Store

Vi cyklar mycket i Nederländerna och ofta och E-cyklar är inte lätta att släpa. Elcyklarna från holländska VanMoof är bland de mest populära modellerna. Men lagen i Europeiska unionen tillåter dem inte att gå snabbare än 25 km/h, så snabbläget togs bort förra året. I ett bidrag från RTL Nieuws visas att 18-årige Quinten Adema har tagit tillbaka funktionen med sin app moofer. Ett slags digitalt boosterset för VanMoof-cyklar som låter maxhastigheten nå 32 km/h eller till och med 37 km/h med en knapptryckning.

försäkring

Frågan är om inte detta "olagliga" sätt att cykla kommer att leda till försäkringsproblem när det orsakar en olycka. VanMoof får trots allt inte erbjuda tillgång till den högre hastigheten i EU, men konsumenterna är i princip fria och ansvariga att uppgradera sin elcykel. Det återstår att se om polisen tänker likadant när de kontrolleras. Reviderade skotrar tas ofta i beslag eller leder till skyldighet att få skotern omjusterad och nybesiktigad.

I RTL News bidrag vi kommer att veta att Adema själv aldrig har gripits för överdriven hastighet. "Jag tror inte att det har verkställts riktigt än. Om regeringen gjorde det, straffar du bara människor som tar cykeln istället för bilen. Medan du faktiskt borde uppmuntra e-cyklar istället för bilar. ” Adema gjorde i alla fall ingen skada. Han tilldelades nyligen den "anmärkningsvärda" titeln som månadens medarbetare på Adema Group.

Läs också: Cykelannonsering VanMoof är förbjuden från fransk TV

Vanmoof
Utskriftsvänlig, PDF och e-post