Förhoppningsvis har du aldrig upplevt det men du kör din bil och plötsligt är du inblandad i en kollision med en annan trafikant. Du har skador på din bil. Vad ska man göra då, ringer man polisen eller kommer de inte för en kollision? Hur fyller du egentligen i ett europeiskt ansökningsformulär? Det här är alla typer av frågor som kan vara ganska knepiga om du är stressad eller väldigt chockad för att du precis har varit i en kollision. Försök framför allt att hålla huvudet kallt och kom ihåg att säkerheten för dig själv och den andra parten är av största vikt.

Först och främst är det enligt olika försäkringsbolag klokt att tända sina varningsblinkers och eventuellt sätta upp en varningstriangel, så att det tydligt syns för andra trafikanter att något är fel. Se till att ingen skadades i kollisionen. Om så är fallet ringer du alltid 112. Vänta sedan tills polis och ambulans kommer, polisen gör en rapport om situationen. Denna rapport skickas till Verbaal Processes Foundation i Haag. Här kan din bilförsäkring begära all nödvändig information om olyckan. Du behöver inte fylla i en skadeanmälan separat.

Om du har en kollision med till exempel endast mindre skador på bilen och ingen kommer till skada finns andra moment enligt olika försäkringar. Du är först med att tända dina varningsblinkers och vid behov placera en varningstriangel så att du är väl synlig för andra trafikanter. Om du blockerar vägen och du fortfarande kan köra din bil, ställ den på ett säkert ställe. Om vägen är blockerad av kollisionen och du inte själv kan få bilen av vägen ringer du din försäkrings räddningstjänst, de ser till att din bil bogseras.

Du och den andra parten fyller i ett europeiskt skadeformulär på ett säkert ställe. Det är också klokt att ta så många bilder som möjligt av situationen och av skadan. Det är mycket viktigt att anmälningsblanketten fylls i helt och fullt. Skadeformuläret består av 3 delar, en förklaring, originalanmälan och en kopia av denna skadeanmälan. Varje inblandad person får sin egen del och alla delar måste signeras och en kopia av den båda förarna skickar till sitt eget försäkringsbolag. Du kan även fylla i baksidan, men du kan även göra detta hemma. Du kan nu också nätet anmäl ditt krav, detta är mycket användbart om du inte har ett skadeformulär med dig. Anmäl alltid din skada till din bilförsäkring eller mellanhand så snart som möjligt. 

Läs också: Betala taxin snabbt, säkert och kontaktlöst med krypto

Kollision med annan trafikant.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post