Efter 3 års försening är det internationella modelljärnvägseventet Eurospoor tillbaka. Under tre dagar kan modelljärnvägsentusiaster njuta av olika layouter och skapelser från olika länder. Eurospoor2021-evenemanget kommer att äga rum 29-31 oktober i Jaarbeurs i Utrecht.

Efter en serie på 26 år av organisering beslutade arrangörerna att hoppa över det internationella modelljärnvägsevenemanget Eurospoor under ett år (2019). De ville befrias ett tag från spänningen och pressen som följer med att anordna ett stort evenemang (15000 besökare, 2 fotbollsplaner). På grund av Corona ställdes även evenemanget in 2020, vilket gjorde att Eurospoor-entusiasten fick vänta inte mindre än 3 år på nästa evenemang.

På Eurospoor2021 kan vuxna och barn njuta av 50 av de vackraste modelljärnvägarna i världen, återskapade i detalj. Världar där järnvägen förbinder fantasi och verklighet. Drömda järnvägsspår visas bredvid de befintliga eller historiska platserna som har återskapats till millimetern. Med rörliga delar i landskapet, som verkliga bilar, hus med riktig interiör och LED-belysning, maskiner som gräver, modellfigurer som knackar på mattor, rörliga dörrar och mycket mer kan ses och höras i skala i den digitala tidsåldern. Och visst är Eurospoor2021, ett av Europas största modelljärnvägsevenemang, återigen fullspäckat med tåg.

Hundratals hobbyister av många nationaliteter visar upp sina vackraste skapelser i två enorma Jaarbeurshallar, och det finns också den berömda modelljärnvägsmarknaden. Valhallen för hobbyister och samlare. Nästan en kilometer otaliga montrar där alla möjliga begagnade och specialmodeller, tågartiklar och tillhörande föremål som landskap och byggnader kan bytas och säljas.

Dessutom pågår en dioramatävling och plats erbjuds stiftelser som Beneluxspoor och Modelspoorwijzer som bland annat ger råd och modellbyggedemonstrationer. Dessutom kommer besökaren att hitta på Eurorail även olika inhemska och utländska företag och återförsäljare som levererar de senaste modelljärnvägsartiklarna eller -delar. Slutligen kommer även marknadsledarna som Märklin, Fleischmann/Roco och Piko att finnas på Eurospoor med en monter för att visa besökarna de senaste modellerna och för att informera dem om de tekniska innovationerna för digital styrning.

Corona säkerställer ökad popularitet för modelljärnvägar
Det obligatoriska sittandet hemma vid Corona har lett till ett enormt intresse för modelljärnvägshobbyn (det finns till och med ett tv-program på Omroep Max på bästa sändningstid om modelljärnvägar, Grote Kleine Treinen-tävlingen). Många har tagit modelljärnvägen från vinden och återupptäckt hobbyn. Nu när Eurospoor äger rum igen är det här ett ypperligt tillfälle att lära sig mer om modelljärnvägskonstruktion, som att lägga räls, måla vagnar i realistiska färger och att troget själv skapa berg och träd för att skapa imponerande miniatyrlandskap.

Läs också: Test med cykelplats i tåg är en flopp

Jaarbeurs i Utrecht.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post