Turism- och rekreationssektorn kommer att presentera den nationella övergångsplanen för turism för representanthuset på tisdag. Branschen argumenterar i den för inrättandet av en omvandlingsfond på en miljard euro för att främja och förnya turismen i landet, skriver AD.

Enligt författarna till planen, femton stora marknadsföringsorganisationer, behövs pengarna för att göra semesterparker och turistattraktioner mer hållbara, för att ge boendet en upprustning och för att göra transporter för besökarna CO2-neutrala. "Nederländerna framstår fortfarande för mycket som ett land med ost, tulpaner och träskor, men vill vi fortfarande vara det?" undrar Herre Dijkema i tidningen. Han är chef för Tourism Veluwe Arnhem Nijmegen och initiativtagare till planen. "Jag säger inte att bilden av ost, tulpaner och träskor är fel, men vi måste tänka på hur vi vill positionera vårt land, hur vi håller det levande för invånarna, hur vi kan göra det mer hållbart och hur vi kan bekämpa överturism."

Han säger till AD att många företag inte vill gå tillbaka till situationen före corona där massturismen dominerade. "Som sektor måste vi göra mycket mer med hållbarhet och förebyggande av massturism. Det går utöver regionalpolitiken. Det kräver en nationell vision för framtiden och en samordnande roll från Haags politiska sida.”

Dijkema understryker att många företag vill göra bytet, men hindras av de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen. "Många företag vill gå framåt och investera i framtiden, men sträckan är borta, reserverna är borta."

Läs också: KLM erbjuder tydlighet med aktuella krav per land

Många holländare har varit på semester länge under coronapandemin.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post