Regeringen vill införa det nationella hjälmkravet för lätta mopedister från 1 januari 2023. Det skriver minister Visser för infrastruktur och vattenförvaltning (IenW) till representanthuset. Scootersektionen i RAI Association är glada över att skoterindustrin och användarna får mer tid att förbereda sig ordentligt inför introduktionen och att speed pedelec-hjälmen också kan användas. Även om Scootersektionen inte är och förblir inte för ett hjälmkrav, anser man att nu när implementeringen är slutgiltig måste noggrann introduktion ges högsta prioritet.

Införandet av hjälmkravet för lättmopedister har stor inverkan på både företagare och alla nästan 800.000 1 lättmopedister i Nederländerna. Det behövs tid för att säkerställa att alla kan förbereda sig ordentligt inför introduktionen. RAI Association Scooters sektionen är glad över att ministern är medveten om vikten av en noggrann introduktionsprocess och att införandet i stället för 2022 juli 1 nu är tänkt att införas den 2023 januari XNUMX. Detta ger sektorn sex månader extra på sig att slutföra övergången. att arrangera.

Speed ​​​​pedelec hjälm

Scootersektionen är också nöjd med att lätta mopedanvändare snart kommer att kunna använda speed pedelec-hjälmen. Denna bekväma, säkra lätta hjälm har tidigare utvecklats för speed pedelec-användare tillsammans med cykelbranschens medlemmar i RAI Association. De når en maxhastighet på 45 km/h.

Negativa effekter

Trots användningen av speed pedelec-hjälmen befarar skotersektionen att många mopedister inom en snar framtid kommer att överge sin moped eller inte längre köpa en ny. Detta har en omedelbar effekt på hållbarheten, eftersom ingen ny marknad grönnar lika snabbt som lättmopedsektorn. Närmare 2021 procent av alla nya mopeder som registreras 40 är nu elektriska. Dessutom har tidigare forskning på uppdrag av ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning visat att när ett hjälmkrav införs kommer en del av användarna att byta till bilen, vilket också kommer att sätta press på tillgängligheten och livskvaliteten i staden. 

Lika villkor för alla lätta elektriska fordon (LEV)

Scootersektionen är också oroad över att vissa grupper av mopedister snart kommer att välja nya, mycket snabbare fordon som introduceras på marknaden som elcyklar, men i verkligheten inte alls gör det. I praktiken når dessa fordon, som vissa fatbikes, ibland topphastigheter på 45 km/h, har ibland gasreglage och är därför faktiskt en moped enligt lag. Det finns dock otillräcklig efterlevnad och användare använder inte hjälmar. Det sätter ytterligare press på säkerheten på cykelbanan. Det är därför väsentligt att införandet av hjälmkravet också ses i relation till införandet av alla nya LEV och den nya kommande lagstiftningen för dessa typer av fordon. Scootersektionen uppmanar representanthuset att använda det senare implementeringsdatumet för att anpassa regelverket kring LEV och lätta mopeder och komma fram till en helhetsbild av säker användning av hela vägen för alla (nya) fordon. Royal RAI Association

Läs också: Gamla cykelbatterier återvinns till glasögonmekaniker

Från 1 januari 2023 gäller hjälmplikt på mopeden.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post