Vintern närmar sig igen, nästa lördag på söndag kväll ställs klockorna tillbaka en timme. Klockan 03:00 går klockan tillbaka till 02:00 och vi kan sova en timme extra. Vintern är inte en bra tid för alla, tidigt mörkt, kallt och blött väder och ibland snö också. Förra året såldes vinterdäck massvis när vädret plötsligt slog om. Detta kanske inte är särskilt användbart eftersom på grund av folkmassorna i det ögonblicket kan du knappt gå någonstans för att byta däck. 

Hösten är ett bra tillfälle att fundera över vad du ska göra med dina däck, ska du byta ut dina sommardäck mot vinterdäck eller har du helårsdäck? Ska du åka utomlands med bil i vinter eller stannar du i Nederländerna? Vinterdäck presterar bäst vid temperaturer under 7 grader. Den temperaturen uppnås vanligtvis i Nederländerna från november till mars, men kvicksilvret kan också vara under den temperaturen i april. Under denna period rekommenderas det starkt att köra på vinterdäck. 

Vinterdäck ger mer grepp än sommardäck så fort temperaturen sjunker under 7 grader och på våta vägar. I Nederländerna är man inte skyldig att köra med vinterdäck, men i många grannländer är det obligatoriskt på vintern eller under vinterförhållanden. Vinterdäck är obligatoriska i Tyskland, Luxemburg, Österrike, Slovakien, Tjeckien och från november i år även i bergsområdena i Frankrike. På webbplatsen för ANWB du kan hitta de exakta reglerna per land.

Helårsdäck är inte så passande för snö, detta däck har egenskaperna som ett sommar- och ett vinterdäck. Du kan lämna dessa däck på din bil året runt. Vid temperaturer runt 25/30 grader och -10/-15 presterar dessa däck sämre än sommar- eller vinterdäck. Så det är alltid bra att varje höst kolla med sig själv vilka däck som passar just just dig.

Läs också: Mobilitet gör det möjligt i varje kommun

Utskriftsvänlig, PDF och e-post