Under coronaåret 2020 reste holländarna mycket mindre med bil, kollektivtrafik, flyg och cykel. Det är den föga överraskande slutsatsen i Mobilitetsrapporten 2021, som beställdes av ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning. Endast till fots tillryggalade holländarna fler kilometer förra året än 2019.

Råden att jobba hemifrån, som gällde en stor del av året, är en viktig orsak till den kraftiga nedgången.

Bilpassagerare körde 33 procent färre kilometer än ett år tidigare. Det var tystare, särskilt under rusningstid, vilket minskade förseningarna på vägen med 67 procent. Personbilar släppte ut 13 procent mindre CO2 än året innan pandemin startade.

Holländarna reste 55 procent färre kilometer med tåg, medan minskningen var knappt hälften med buss, spårvagn och tunnelbana. Det blev också mindre resande med cykel: holländarna tillryggalade en femtedel färre kilometer per tvåhjuling.

Bara till fots tog människor fler kilometer förra året: 6 miljarder, en ökning med 20 procent jämfört med 2019.

Eftersom människor reste mindre var det också färre dödsfall: 610, jämfört med 661 ett år tidigare. Det var färre dödade i alla kategorier, utom bland cyklister. Där steg den från 203 2019 till 229 förra året. "Ökningen av antalet cykeldödsfall var helt och hållet hänförlig till över 50-talet", skriver forskarna. År 2020 cyklade denna grupp holländare också mer elektriskt (10 procent fler kilometer) och mindre på en vanlig cykel (20 procent färre kilometer).

Enligt Safe Traffic Netherlands (VVN) har det faktum att 33 procent färre bilkilometer kördes förra året på grund av corona inte nödvändigtvis översatts till en minskning av antalet döda i trafiken. ”Förhoppningen var givetvis att vi skulle få se detta återspeglas i en nedgång. Tyvärr var antalet döda i trafiken under ett antal veckor under 2020 högre än under samma period 2019, medan trafikintensiteten på grund av corona därför var mycket lägre, sa en talesperson för VVN på torsdagen.

Mätt i absoluta tal över hela året minskade antalet personer som dog i en trafikolycka. Förra året dödades 610 personer i trafiken, 7,7 procent färre än 2019, rapporterade VVN i april. År 2020 var de flesta trafikdöda cyklister (229), 26 fler än året innan. Det är det högsta antalet cykelskadade på 25 år. En tredjedel av cykeldöden (74) var e-cyklister, relativt ofta personer över 60 år.

Läs också: Färre resenärer i kollektivtrafiken på grund av råd om att arbeta hemifrån

På grund av rådet att arbeta hemifrån har det varit mycket mindre resor under 2020.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post